Látnivalók Toszkánában

Toszkána gyerekekkel​

A jól sikerült családi nyaralás Toszkánában a család legfiatalabb tagjai számára is nagy kaland, különleges emlék lesz.
Szülőként a család Toszkánába utazásakor összetett szempontrendszer alapján keressük az egyensúlyt: jó legyen a babának, a nagyobbak se unatkozzanak, a szülők is pihenni szeretnének, esetleg a nagymama és a nagypapa is csatlakozna… szép is legyen… kultúra is legyen… víz is legyen bőven… és emlékezetes legyen.

Mivel mi, a Toszkána Vendégház magyar házigazdái népes család vagyunk, mindenféle életkorú gyermek toszkánai szórakoztatásában sikerült már saját tapasztalatra szert tennünk: ezt osztjuk most meg.

Múzeumok

Sienában, a Dómmal szemben található Európa egyik legnagyobb és legrégebbi kórháza, a Santa Maria della Scala, melynek épülete több múzeumnak, köztük a  gyerekeknek szóló múzeumnak ad otthont:

A sienai gyerekmúzeum óvodás és kisiskolás korú gyermekekhez szól, és ez a korosztály szülői segítséggel már megérti a Santa Maria della Scala Kórház leghíresebb folyosójának, a Pellegrinaiónak a középkori kórház és árvaház életképeit ábrázoló freskóit is, ami persze a felnőttek számára is nagy élmény.  A gyerekmúzeummal kapcsolatos személyes tapasztalatainkról  élménybeszámolónkban szó esik.

A Museo del Bosco, azaz az Erdészeti Múzeum,  mely egy festői szépségű, közeli kis toszkán faluban, Orgiában van, és már az óvodáskorúak is nagyon élvezik, sok élménnyel térnek haza. 
Pancsolás, fürdés

Az Erdészeti Múzeumtól nem túl messze, Brenna mellett is van a folyónak fürödhető szakasza, amit már egész kicsi babákkal is látogathatunk, de a nagyobbacskák is élvezni fogják az erdei fürdőzést, a felnőttekről nem is beszélve, hiszen nagyon hangulatos hely.

A kisgyermekek szeretik a Petriolo nevű fürdőhelyet, Vendégházunktól csak 20 percnyi autóútra, nagyon jó szívvel tudjuk ajánlani az egész családnak.

Családi programok Toszkánában

Grillezős és főzős programunkra is  a család apraját-nagyját várjuk. A grillezés helyszíne egy toszkán gazda, Salvatore birtoka Casole d’Elsa mellett.

Júliusban és augusztusban kedd esténként (21 órától éjfélig) Casole d’Elsa-ban változatos programok várják az érdeklődőket, hol zenés tánc, hol kézműves foglalkozás,hol bohóc bácsi, hol „Ludobus” azaz játszóbusz, de egy biztos: mindig valami izgalmas dolog.

Ami a Toszkána Vendégház közvetlen környékét illeti, Ampugnano faluban lehet nagyokat futkározni, sétálni, kerékpározni, gőrkorcsolyázni, rollerezni, fára és henger alakú szalmabálákra mászni, teknősbékákat legeltetni, tehén- és szamárbőgést hallgatni, a téren focizni, kosarazni, gumilabdázni, tollasozni, lovakat, kecskét, tyúkot, bárányokat, halakat etetni, kutyákat és cicákat simogatni, tücsköt és békát fogni, pipacsot, fügét, málnát szedni, lehet kártyázni, társasozni, vacsora után szentjánosbogarakat vagy  csillagokat nézni, sötétben bújócskázni, elelmlámpával a juhokra („ezer csillogó szempár néz vissza ránk” – mondják a gyerekek) és repkedő denevérekre világítani, de a vendéggyerekek számára a legszórakoztatóbbak mégis a saját gyerekeink szoktak lenni.

Fürdőhelyek Toszkánában​

Toszkánába elsősorban a kultúra és a táj miatt vonzó. A legtöbben a városnézés és a különböző látnivalók miatt látogatnak ide. Talán kevésbé közismert, de nagyon élvezetes Toszkánában a fürdés is:

  • Termálfürdők, mint Petriolo vagy Saturnia
  • Tengerpart, mint a mindössze egy órányi autóútra lévő Follonica.  A tengerparti fürdőváros a Tirrén-tenger partján helyezkedik el az Elba szigettel szemben. A város kellemes klímájának, családoknak ideális nyugodt tengerének és homokos partjának köszönhetően fontos üdülőhellyé vált. Partja keskeny, és szabadstrandsávokra, illetve modern, szervezett szakaszokra osztott.
  • Folyó fürödhető szakasza, mint a Vendégháztól 8 km-re lévő Brenna.

Toscana és a fürdőhelyek: egy különleges termálfürdő, Bagni di Petriolo, más néven Terme di Petriolo

A különböző toszkán termálfürdők és hőforrások közül ki kell emelnünk Bagni di Petriolót, mert vendégházunktól autóval csak 20 percnyire található.

Bagni di Petriolo története

Bár valószínűleg már az etruszkok és a rómaiak is ismerték, a toszkán Petriolo fürdőhelyről írásos emlékek 1130-tól vannak. Itália-szerte elterjedt híre miatt nemcsak a toszkánok körében volt kedvelt, hanem a távoli tartományokból is játrak illusztris személyek Petriolóba fürdőkúrázni. A Sienai Köztársaság szempontjából valószínűleg a legfontosabb látogató II. Piusz Piccolomini pápa volt, aki többször is visszatért, látogatásaihoz fontos pápai bullák fűződnek. A Sienai Köztársaság idején, 1250 körül egyszemélyes fürdőkabinokat alakítottak ki, melyeket ettől kezdve a Petriolóba látogatók kibérelhettek. A hanyatlás a 16. század elején indult, amikor Toszkánában a Bagni San Filippo és Bagno Vignoni fürdőhelyek váltak inkább népszerűvé.

Petriolo fürdő sorsa balsorsra fordult, amikor a Santa Maria della Scala sienai kórház 1713-ban engedélyt kapott arra, hogy Petriolo düledező falait lebontsa, és köveit felhasználja. Az egykor híres toszkán termálfürdő, a Terme di Petriolo romjai viszont a mai napig láthatóak Petriolóban.

Wellness és Toszkána

Jelenleg a Terme di Petriolo nem csak kiépített, hanem természetes formájában (ingyenesen) is látogatható. A forró kénes víz a kristálytiszta Farma-folyó hideg vizével keveredik, így a folyó köveiből kialakított medencék közül mindenki megtalálja a számára megfelelő hőmérsékletűt. A ki nem építettségből fakadó további előny, hogy a látogatóknak nem kell semmiféle nyitvatartáshoz alkalmazkodni, akár holdfényes éjszakai fürdőzésre is alkalmas: képzeljünk csak el egy hangulatos nyári éjszakán egy forróvizes medencét a természet lágy ölén, az erdő közepén, egy-egy pohár jó toszkán vörösbor kíséretében, ahol a csendet csak a tiszta vizű folyócska csobogása töri meg.

Pertiolo kiépített termálfürdőjébe a belépőjegy árak 6 és 13 euró között vannak. A kiépített termálfürdőben a mosdó-, öltöző- és zuhanyhasználaton kívül külön díj ellenében extra szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, mint például masszázs, orvosi vizsgálat, inhalációs kúra, aromaterápia és iszappakolás.

Fotók: Bokor István

Kerékpárral Toszkánában

Biciklizzünk Toszkána tájain!

Az alábbiakban egy javasolt kerékpárútvonal következik, aki Toszkánában kerékpárral szeretne gyönyörködni, annak csak hajrá, kalandra fel, bicajra fel, nyeregbe!

Ugorjunk be Sienába! 

Nehézségi szint: Közepes
Táv: 39,6 Km

Szintkülönbség: 500 m

Úttípus: Vegyes

Siena történelmi belvárosát érintő útvonal, a Merse folyó völgyéből Siena városát főként alsóbbrendű utakon megközelítve. Közvetlenül a város közelében lévő utak, főleg a  SS 2 “Cassia” mentén fokozott elővigyázatosság ajánlott a nagy forgalom miatt!

Útunk az Ampugnano Vendégháztól San Rocco a Pilli, a Merse folyó völgyének legnépesebb települése felé indul. Ahogy elérjük a strada Grossetana-t, Siena irányába, azaz balra fordulunk, 3 km hosszan tekerünk ezen az úton, Sant’Andrea a Montecchio településig, ahol jobbra kanyarodunk Ginestreto felé.

Nem sokkal a kereszteződés után az út néhány száz méteren lejtős, majd egy rövid, de meredek emelkedő következik. Ha felértünk a dombra, balra tartsunk, rövidesen elérjük az SP 46 “delle Ville di Corsano” utat, továbbra is balra tartva. Ezen haladunk 1 km-t, a 16. kilométerkőig, itt a Sienát jelző táblánál jobbra fordulnunk a stradaSant’ Apollinare (km 6) útra: hirtelen lenyűgöző látvány tárul elénk Siena városára a Torre del Mangia toronnyal és a Dóm profiljával.

Meredek lejtő után Siena nyugati kereskedelmi területére érünk (Via Massetana). Követjük a Porta Tufi –t jelző táblákat, és 2 km emelkedő után (10. kilométerkőnél) elérjük a Porta Tufit, a középkori városfalon nyíló elegáns városkaput, melyen keresztül bejutunk a történelmi belvárosba, és a város főtere, a Piazza del Campo felé vesszük az irányt.

Fontos tudnunk, hogy tilos a kerékpározás a Piazza del Campo-n és a teret gyűrűként körülölelő utcákon, ezért szálljunk le a kerékpárról, és toljuk. A piazza del Campo-t a via del Porrione felé hagyjuk el, majd a via di San Martino,  via di San Girolamo és  via delle Cantine utcák következnek. Így érkezünk végül az impozáns Római Városkapuhoz.

A városfalakat a hátunk mögött hagyva mintegy 2 km hosszú egyenes, lejtős szakasz következik, a Coroncina lámpás kereszteződésig: ezt elhagyva a SS 2 “Cassia”  jelű úton Róma irányába kerekezzünk  3,4 km-t. Itt a fokozott óvatosság ajánlott az erős autósforgalom miatt.

Radi felé jobbra kanyarodjunk, a SP 34/b “di Murlo” nevű úton, ami egy gyönyörű fehér út, része az Eroica nevű kerékpáros útvonalnak is. Ezzel elértük a Crete Senesi legdélebbi részét.   7,6 km murvás út után, mely az utolsó 900 m-en emelkedik, elérünk Radi-ba, az 1700-as évekből származó gyönyörű faluba.

A faluból kiérve ismét aszfaltút vezet lefelé, a következő útkereszteződésnél jobbra fordulunk az SP 23/b “di Grotti” nevű útra. Ezen a szakaszon gyönyörű látványban lesz részünk. Mielőtt Ville di Corsano faluba élnénk, elhaladunk  Pieve di San Giovanni Battista a Corsano mellett, mely a sziénai római stílus egyik legjellemzőbb épülete. Ahogy beértünk a faluba, az SP 46 “delle Ville di Corsano” úton haladunk, balra Casciano di Murlo irányában: az út mintegy 900 m-en elég meredeken emelkedik, de ha felértünk a fennsíkra, Grotti kastélyának látványa, és az elénk táruló fantasztikus panoráma kárpótol minket a fáradságunkért.

Pontosan a kastély előtt, ahogy az emelkedő véget ér, jobbra fordul az utunk, az SP 23/c “di Grotti” nevű útra, Grotti-Bagnaia irányban, Grotti falut elhagyva murvás útra érünk az aszfaltútról. 3,5 km lejtő következik, egészen Bagnaia faluig, itt a T-elágazásnál jobbra, San Rocco a Pilli irányába fordulunk, egészen Bruccianóig, ahol újra kiérünk az aszfaltra. Balkéz felé elhagyva Castello falucskát, kiérünk a via Grossetana útkereszteződéshez, innen már hamar San Rocco a Pilliben, majd ismét Ampugnanóban vagyunk.

Kerékpározzunk Toszkána napsütötte tájain!

Toscana a kerékpárosok számára (is) egy megvalósult álom. Elsősorban nem azért, mert sok bicikliút van Toszkánában, inkább azért, mert Toszkánában kerékpározva a Magyarországon megszokottnál jóval figyelmesebb autóvezetőkkel találkozhatunk, akik megszokták, hogy a kerékpárosokat békésen ki kell kerülni.

Toszkánában nagyon népszerű sportág a kerékpározás. Közlekedési eszközként esetleg városon belül használják (pl. PisaLivorno), de mivel Siena dombon épült, a meredek utcák miatt legfeljebb a jó erőnlétnek örvendő sportolóknak jut eszébe Siena történelmi belvárosában kerékpározni. A tengerpart Toszkánában sík vidék, könnyű terep a kerékpározáshoz. Tengerparti családi kerékpártúránkról beszámolót írtunk. 

Siena, mint szinte minden valamirevaló toszkán település, rendelkezik saját kerékpáros egyesülettel, sőt többel is (Pedale Senese, Olimpia Valdarnese stb.).

A ma is élő híres toszkánai kerékpárosok közül elsőként Paolo Bettinit említenénk, aki a Cecina és Bibbona közötti aprócska településen, La Californiában született, és itt is él (két verseny között), de toszkán Cipollini is, aki néhány évvel ezelőtt volt a világ élvonalában.

Pontosan a domborzati viszonyoknak köszönhetően Olaszország– és más országok– számos profi kerékpáros egyesülete is rendszeresen hozza ide, Toszkánába a versenyzőit edzeni.

 

A Giro d’Italia és Toszkána

A Giro d’Italia is rendszeresen szervez versenyszakaszokat Toscana különböző tájain.

2010-ben a közeli Rosián haladt át a versenyzők hada.

2011. május 11-én pedig a festői Piombino egyik gyönyörű teréről, a piazza Bovio-ról indult a Giro d’Italia ötödik, 201 km-es szakasza, melynek végállomása Orvieto volt.

2012-ben a Giro d’Italia toszkán szakaszára május 16-án került sor, az útvonal: Assisitől Montecatini Terméig 243 km volt.

2013.május 12-én a Giro d’Italia 9. napja érintette Toscana-t, a Sansepolcro – Firenze 181 km-es futammal.

2014-ben, Gino Bartali születésének 100. évfordulóján a Giro d’Italia nem érintette Toszkánát. A toszkán Gino Bartali 3 alkalommal nyerte meg a Giro d’Italia-t, és 2013-ban megkapta a Világ Igaza kitüntetést a második világháború idején titokban végzett életmentő tevékenységéért.

2015-ben a Giro d’Italia toszkán szakasza az ötödik napon, május 13-án kezdődött, Abetonébe érkezéssel, majd május 14-én egy teljes toszkán napra került sor, az útvonal: Montecatini Termétől Castiglione della Pescaiaig 181 km. Másnap, 2015. május 15-én szintén Toszkánából, Grossetoból indultak 262 km-es következő versenyszakaszukra a Giro d’Italia kerékpárosai. 

Kerékpáros boltok a Toszkána Vendégház környékén  és Sienában

A környéken található professzionális kerékpáros boltok, ahol szerelést, javítást is vállalnak, kölcsönzéssel is foglalkoznak:
Due Ruote di Vigni Maurizio
 Via Massetana 193 – Rosia – 53018 Sovicille – Tel. 0577/345407 – 0577/345407 
Rossi Martino Di Rossi Luca & C. S.A.S.
 Via Camollia, 204, Siena – 0577 48306
D.F. Bike
 Strada Massetana Romana, 54 – Siena – Tel: 0577 271905 – Fax: 0577 271905
Automotocicli Perozzi
 Via del Romitorio – Siena – Tel: 0577 280839 – 223157 – Fax: 0577 280839 – 223157
Centro Bici
 Viale Toselli, 110 – Siena – Tel: 0577 282550 – Fax: 0577 282550

 

A Toszkána Vendégház környéke

Sovicille

Vendégházunk Toszkánában az Ampugnano nevű faluban található, ami közigazgatásilag Sovicille területéhez tartozik. Sovicille kb. 10 km-re Sienától nyugati irányban, azaz a Massa Marittima és Follonica felé vezető út közelében van. Toszkánában a sovicillei területhez tartozik a legtöbb középkori falu (55 db). Sok ezek közül mindmáig szinte érintetlenül fennmaradt, persze a vizet, villanyt, gázt, telefont, és az internetet bevezették.

Az érintetlenségre jó példa a Palazzaccio di Toiano, egy középkori toszkán épület. Toszkánában gyakran olyan érzésünk van, mintha megállt volna az idő az olyan kis falvakban, mint Tonni, Toiano, Stigliano, Torri vagy Tegoia. A körzet legnépesebb falui: San Rocco a Pilli és Rosia. A 15. század végén itt, egy festői kis faluban, Ancaianóban született az olasz reneszánsz egyik legnagyobb festője és építésze, Baldassarre Tommaso Peruzzi. A 17. században épült Ancaiano temploma, és a Villa di Cetinale, ezt követően további villák épültek Toiano, Sovicille, San Rocco a Pilli és Ucciano területén, ezek ma többségükben magánkézben vannak.

Sovicille környékén táj rendkívül változatos: a dombos vidéken erdős, az Ampugnano és Rosia közötti sík vidék pedig gondosan művelt terület.

Sovicille gyönyörű zegzugos, hangulatos, sikátoros kis falu. A környék közigazgatási központja, azaz az önkormányzat gyönyörű épülete a főtéren, a piazza Marconin látható. Kr. u. 1000 körül alapították, tehát körülbelül ezer éves múltra tekint vissza. Sovicille megőrizte az ellipszis alakú településformát, ahol a legfontosabb középületek a térre néznek. Ma egyedül a templom működik az eredeti rendeltetésének megfelelően, de ismert még néhány további épület eredeti rendeltetése is. Sovicillében a főteret két utcácskán keresztül lehet megközelíteni. Ezek a Via Stretta és a via Roma. A via Roma valószínűleg azért annyira kanyargós, mert a régi városfalra épültek az utcát alkotó épületek. Ma a városfal nyomai legjobban a Via Roma 27-es számú háznál láthatóak. Sovicille egyik legszebb épülete a Lechner-villa a hozzá tartozó lépcsősorral és a kerttel.

Villa La Suvera, Pievescola

A La Suverát az 541-es út felől lehet megközelíteni. Legyünk résen, mikor áthaladunk Pievescola település főutcáján, nehogy túlrobogjunk az útjelző táblán – előtte el fogunk haladni jobb kéz felől a Pieve di San Giovanni Battista-templomocska mellett (akkoriban épült, amikor nálunk még István volt a király).

Aztán tartsunk egyenesen, és csak fel-fel-fel! (Az úttévesztőket is élménydús utak és pazar látvány várja a dimbek-dombok között, tehát kocsival bátran tévedjünk el, biciklivel viszont csak akkor, ha különösen jó erőben vagyunk.) Amikor az utat elegáns ciprus fasor kíséri, már közel vagyunk, amikor pedig bal kéz felől pínea-erdő tárul elénk, le is parkolhatunk.

S hát, ha megérkeztünk, lássuk La Suverát!

A 10. századi várkastélyt a híres sienai építész, Baldassare Peruzzi alakította reneszánsz villává, ma ötcsillagos szállodaként működik.  A hely történetében szerepet kapnak az erre masírozó keresztesek, Artúr király legendája, a rejtélyes Fehér Hölgy, no, és az elmaradhatatlan pápák. A várkastély kertje reneszánsz és barokk jegyeket mutat, különlegessége a citromfás kert, amely buxus-parterrébe helyezett edényes citromfácskák együttese, ez nyújt a szálloda kávézó- kerthelyiségének exkluzív hátteret.

A másik megtekintésre érdemes rész a vadaspark kevés élő „vaddal” (értsd: néhány jámbor liba és terráriumban őrzött rágcsáló), ám annál több terrakotta állattal és rengeteg eldugott zuggal , ahol döbbenetes hortenziacsodák várják a bóklászókat.

Az épület nem látogatható (kivéve persze, ha korábban, egész évben azért dolgoztunk, hogy az ötcsillagos vendégek sorába kerüljünk), de a kert előzetes időpont-egyeztetést követően ingyenesen megtekinthető.

A várkastély szép, magaslati fekvése révén visszafelé a kerékpározóknak szenzációs lejtmenetet és látványorgiát ígér a táj.

Toszkána egyik legszebb kertje, a Villa Cetinale

A toszkán Villa Cetinale és a körülötte lévő komplexum három építési ütemben épült: az első építési ütemben, 1676-1688 között maga a villa épülete, a melléképületek és a díszkert készült el, a második építési ütemben (1698-1705) a Théba-parkot alakították ki, a harmadik ütemben (1716) pedig a remetelak épült fel.

Toszkána egyik legcsodálatosabb díszparkját és villáját Flavio Chigi, VII. Sándor, a toszkán Chigi bankárcsaládból származó pápa unokaöccse építtette. A Villa di Cetinale Carlo Fontana építész tervei alapján épült pihenőhelynek és nyári rezidenciának. Az elegáns toszkán villa épülete a bejárat felől három szárnyra tagolódik: két könnyedebb, karcsúbb oldalsó szárnyra, és az árkádsorral díszített középső szárnyra. A Villa Cetinale gyönyörű parkja körülöleli az épületet, az olasz kertet az épület mögötti látványos, Toszkánában jellegzetes ciprusfasorokkal szegélyezett sétány váltja fel. A sétány meredek lépcsősorhoz vezet, ezt a toszkán hagyomány szent lépcsőnek, azaz Scala Santának nevezte el. A lépcsősoron felkapaszkodva a remetelak (Romitorio) épületéhez jutunk. A meredek és hosszú felkapaszkodásért a páratlan panoráma bőségesen kárpótolja a kirándulókat: a gyönyörű toszkán vidék látványát a távolban Siena sziluettje egészíti ki, de tiszta időben ellátni egészen az Arbia-folyó vidékéig, Buonconvento, Montalcino és az Amiata-hegy környékéig is. A villa épületétől távolabb eső, védettebb területen alakították ki a parkot, melyet az egyiptomi városról, Thébáról neveztek el. A park egy kőfallal körülkerített hatalmas erdő, melyet mesterséges tavak, sétányok, erdei utak, erdei kápolnák, állatokat ábrázoló kőszobrok díszítenek. Ha a remetelaktól a tovább folyatjuk kirándulásunkat a toszkán természetbe, és van bátorságunk tovább távolodni a Villa Cetinalétől, tíz percnyi gyalogséta után Perninába érünk, ahol a 12. századi templom látványa, egy régi elhagyatott temető, és a páratlan toszkán panoráma lesz a jutalmunk.

A Théba-park, a szent lépcsősor (Scala Santa) és a remetelak (Romitorio) szabadon látogatható, a Villa Cetinale kertjét hétfőtől péntekig 9.30 és 12.30 között előzetes bejelentkezés után, fejenként 10 eurós belépőjegy megvásárlásával lehet megtekinteni.

Fotók: villacetinale.com

Celsa

A környék látnivalói közül ki kell emelnünk a Celsa-kastélyt. Ugyan nem számít a felkapott idegenforgalmi látványosságok közé, mégis olasz módra tervezett parkja páratlan élményt nyújt.

A kastély eredetileg egy védelmi erőd volt, amely a Sienai Köztársaságot védelmezte a firenzei terjeszkedési célokkal szemben. Nevét a Celsi család után kapta. A 16. század folyamán Mino Celsi megbízásából Baldassarre Peruzzi építész átalakította a régi kastélyt arisztokratikus rezidenciává. Peruzzi tervei alapján kialakítottak egy köríves kilátót a villa Siena felé eső oldalán, és helyreállították a teraszos falakat is. V. Károly hadserege rombolta le a kastélyt 1554-ben, de a 17. század folyamán helyreállították. Ugyanebben az időben kezdték meg a barokk kert kialakítását, amely végül befejezetlen maradt. A 19. században a villa több módosításon is átesett, amikor a Chigi család neogótikus kastéllyá akarta alakítani.

Az épületet a 20. század elején újították fel, amikor az Aldobrandini család tulajdonába került. A kastély belseje nem látogatható, a tulajdonos családja jelenleg is ott lakik. Kellemes séta során nemcsak a gyönyörű panorámát csodálhatjuk (belátunk Sienába és ellátunk a Monte Amiatáig), hanem ritka növényeket is láthatunk (libanoni cédrus).

A kastélyhoz látogatható erdei kápolna és keresztelőkápolna is tartozik. Ingyenesen, idegenvezetővel látogatható, de jó előre, 10-15 nappal a látogatás előtt be kell jelentkezni a tulajdonosok által meghatározott látogatási időpontokra.

San Galgano, a legelső toszkán gótikus templom

Vendégházunktól 20 percnyi autókázás után a gyönyörű toszkán dombok között megérkezünk Toszkána egyik gyöngyszeméhez. A látvány már távolról lenyűgöző: a monumentális épület tető nélkül áll, mégsem érzi az ember a teljesség hiányát. A San Galgano-apátságba belépőjeggyel lehet belépni, árak: 1,50 euró 18 év alatt és 65 év felett, 2 euró 18-65 éves korig. A templom reggel 9 és este 8 között látogatható.

San Galgano és a gótika

A gótika legfőbb művészi feladata a román stílushoz hasonlóan a templomépítés, de a gótikában a székesegyházak nagyobb hangsúlyt kapnak.

A gótikus stílus kidolgozásában a 12. században a ciszterci rend döntő szerepet vállalt. A San Galgano-apátságon a gótika építészetének minden jellegzetes elemét megfigyelhetjük: a csúcsíves vagy bordás keresztboltozatot, melynek alkalmazásával lehetővé vált a romanika templomaihoz képest a magasabb terek és a  vékonyabb falak építése.

Színtén újítás a romanikához képest, hogy a csúcsíves boltozattal nemcsak négyzet alapú tereket lehetett lefedni, hanem téglalap alapúakat is. San Galgano elrendezése is hosszanti,

homlokzatán  megfigyelhető a gótikus stílusú katedrálisok homlokzatát díszítő kör alakú, kőrácsos ablak, a rózsaablak helye.

San Galgano téralakításán a gótika legfőbb törekevése, a román stílus alaprajzi elrendezésének és felépítésének továbbfejlesztése látható: a térrészek egyesítése áttekinthető, magasba törő, az ablakok (és főleg a tető hiánya) miatt erősen bevilágított téregyüttes.

San Galgano története röviden
A San Galgano gótikus apátságot ciszterci szerzetesek építették 1218 és 1288 között. San Galgano volt az első gótikus templom Toszkánában. A Frosinone közeléből, Casamaréból érkező ciszterci szerzetesek azért éppen erre a helyre építették San Galgano gótikus templomát, mert a Merse-folyó a közelben folyik, erdők, művelhető síkság mellett fekszik, és a Maremma-vidék fontos közlekedési útvonala, a Maremmana is itt halad el.

San Galgano fontos személyiségeknek adott otthont egészen addig, amíg az 1329-ben bekövetkezett éhínség, az 1348-as pestisjárvány és a különböző csapatok fosztogatása súlyos károkat okozott San Galgano apátságának.

Ezt követően az apátság birtokán zsoldos bandák pusztítottak, fosztogattak, a szerzetesek pedig a 15. sz. végén Sienába költöztek el. 1786-ban villám csapott a harangtoronyba, mely az apátság tetejére omlott rá. A templomot 1789-ben szentségét megszüntették (execratio, a római katolikus egyházjogban a templom megszentelésének(consecratio) hatását megszünteti).

Jelenleg San Galgano kiállítások, koncertek, a Montesiepi-kápolna pedig esküvők színhelyéül szolgál.

A Montesiepi-kápolna
San Galgano-apátságból rövid séta következik a Montesiepi-dombra. A kaptatón felkapaszkodás erőfeszítéseiért a panoráma bőségesen kárpótolja az utazót.

A kör alakú Montesiepi-kápolna 1181 és 1185 között épült. A monda szerint egy chiusdinói lovag Galgano Guidotti, miután nagyvilági és harcos életmódjától megcsömörlött, kardját egy sziklába vágta, így mondva búcsút a hadakozásnak, és békés életmódra tért át. A sziklába vágott kard így a béke szimbóluma lett, a kard kereszt alakú markolatában pedig sokan a feszületet látják. A szikla a belevágott karddal jelenleg a kör alakú Montesiepi-kápolna közepén látható. A monda szerint Galgano Guidotti lovag, miután kardját a sziklába vágta, visszavonult, remete életmódot folytatott, és a montesiepi remetelakban lakott.

A 14. században a kör alakú kápolnát egy téglalap alakú oldalszárnnyal egészítették ki, melyet a híres sienai festő, Ambrogio Lorenzetti freskói díszítenek.

Fotók: ho visto nina volare

Toszkánában a jó szálláshelyek hamar elfogynak