2012. július 8-án, vasárnap megnéztük Casole d’Elsában a paliót. Mivel a tömeg nem vonz, a felvonó melletti kilátóból néztük az eseményeket.

A korlát előtti padokon idős bácsik és nénik ültek, aki nem a padon, az a saját székén. Körülbelül harmincan lehettek,  szívet melengető, kedves  látvány volt.

Mögöttük álltunk mi, és így, amíg várakoztunk, akaratlanul is kihallgattuk a beszélgetésüket. Arról vitatkoztak a maguk nagyon bájos módján, hogy kell-e fizetni Sienában belépőjegyet azért, hogy megnézhesd a paliót a piazza del Campón, mert ugye Casoléban nem kellett (igaz, hogy az egész rendezvény dimenziói szerényebbek a sienaihoz képest).

Este 11-kor tűzijáték is volt, ekkorra persze megtelt már fiatalokkal a felvonó melletti kis kilátó.

Két nappal később, kedd este is ott voltunk Casole d’Elsa utcáin, ahol az önfeledt ünneplések, a városnegyedek hagyományos öltözetben való dobos zászlós felvonulása után az utcabál  zajlott. Éjjel fél egykor, amikor mi hazaindultunk, még hatalmas élet volt a most nem igazán csendes városkában.

Három nappal Casole d’Elsa paliója után, a nagy ünneplések másnapján erdőtűz ütött ki.

Colle di Valdelsa polgármestere háromszáz hektárra becsüli a Casole d’Elsa közelében leégett területet, ebből százharminc hektárnyi fenyveserdő.

A tűz 2012. július 11-én 14 óra körül gyulladt ki a tőlünk 20 km-re lévő Collaltóban (Siena). Az okát pontosan nem lehet tudni, elegendő lehetett egy kis szikra is, mert  a nagy hőség és a szárazság miatt könnyen kigyulladt a tarló. A szél pedig elterjesztette, szinte megállíthatatlanná tette a tűz terjedését a fenyveserdő mélyére, a lángok hamarosan közel húsz méter magasba csaptak, és rövid időn belül mintegy öt km sugarú körben elterjedtek.

A segítség azonnal megérkezett. Nem volt könnyű feladat a tűz eloltása, mert a terület járhatatlan volt,  a tűz nagyon intenzív, a szél pedig kifejezetten erős. Önkéntesek és hivatásos szakemberek együtt küzdöttek a lángok megfékezésén, a tűz további terjedésének  megakadályozásán, hogy  a közelben lakók életét és otthonait megóvják. A közelben egy kis szálloda (agriturismo), Verniano vendégeit, és egy kis falucska, Sarina lakóit érintette a tűz annyiban, hogy óvatosságból lakóhelyük elhagyására kényszerültek. Az Állami Erdészet két markológépének  munkája nélkülözhetetlen volt a vizesárkok kialakításához, hogy a tűz terjedési frontját elvágják.

Tűzoltás

A tűz oltásában az az  5 helikopter és a 2 Canadair fontos szerepet játszott, melyek segítségével a tüzet a levegőből kezdték oltani. A helikopterek a közeli medencék, víztározók vizeit használták fel a tűz oltására, a speciális Canadair tűzoltó repülőgépek pedig a tengervízből töltötték fel tartályaikat.

A tűz oltása napokig eltartott, de végül sikeres volt, viszonylag sokáig azonban maradt a teljes készültség, mivel még több tűzfészek aktivitása nem szűnt meg teljesen.

Személyes tapasztalatok

Bennünket a Casole d’Elsai erdőtűz annyiban érintett, hogy a gyermekeink Ampugnanóból Colle di Valdelsába jártak ebben az időszakban úszótáborba. Az iskolabusz hozta-vitte őket, itt a faluban szálltak fel reggelente, és több környékbeli gyerekkel együtt elbuszoztak Colle di Valdelsa uszodájába, ott úszótanfolyamon vettek részt, és ebédre már újra itthon voltak. Ilyenkor az utazás is nagy élmény, hiszen a buszon is jókat játszottak, énekeltek és bohóckodtak, az uszodázásról nem is beszélve. A kisbusz útja éppen az erdőtűzzel érintett területek közelében vezetett, így aztán láthatták a füstöt és a mentési munkákat, a helikoptereket és a Canadaireket.

Casole d’Elsa közvetlen közelében, egy festői birtokon gazdálkodó kedves barátunktól is kaptunk telefonon híreket, hogy a szél Siena irányába fújta a füstöt. Sienában látható volt a szokatlan, rendellenes tűz, sőt, Sienán túl, Ponte a Bozzone felé dolgozó ismerősünk is érzékelte az erdőtűz jeleit.

 

Jelentkezem a grillezésre! Programismertető Fotóalbum Vélemények Casole