Toszkán konyha, Siena

Ismerkedés az olasz konyhával Toszkánában, a toszkán ételspecialitásokkal

Milyen a sienai konyha?

Programjaink közül kiemelkedő a toszkán főzőiskola. A toszkán főzőiskola fél napos (kb. 4 órás) program. A toszkán főzőiskola során megismerkedhetünk az olasz és a toszkán konyhaművészettel, a hagyományos toszkán konyha alapanyagaival, a sienai ételkülönlegességek elkészítési módjával, a tradícionális és jellegzetes Sienára és környékére jellemző konyhatechnológiai eljárásokkal. Sok olyan Toscana-ra jellemző zöldséget, jellegzetes toszkán fűszert, tipikus olasz gyümölcsöt, vagy más Toscana-beli növényt és egyéb élelmiszert találhatunk a Sienában piacon vagy a Siena-környéki élelmiszerboltokban, amit mi Magyarországon nem ismerünk, nem használunk, és nem is lehet kapni. A tanfolyam során külön hangsúlyt kap az olasz konyha és a magyar konyha összehasonlítása, a toszkán konyha és a magyar konyha közötti hasonlóságok és eltérések taglalása.

Jelentkezem a főzőiskolára

Lakik a közelünkben egy kedves család, ahol az anyuka, Barbara amolyan igazi vérbeli toszkán háziasszony. Barbara Sienában született, Siena főzőtudománya szinte a vérében van, az anyatejjel szívta magába a toszkán konyhaművészetet, ismeri a hagyományos toszkán konyha minden csínját-bínját. Barbara édesapja jelenleg már nyugdíjas, de aktív éveiben hentes volt, ami Barbara számára még nagyobb betekintést biztosított a konyhai alapanyagok előkészítésének tudományába. Barbara nemcsak bevezeti a résztvevőket a tradicionális sienai toszkán konyha titkaiba, hanem ismerteti egy-egy étel történetét, egy-egy hagyományos recept kialakulásának körülményeit, hiszen sok ma Sienában hagyományosnak számító étel története több száz évvel ezelőttre, némelyiké egyenesen a középkorra nyúlik vissza.

A toszkán főzőtanfolyamot tehát Barbara vezeti, magyar tolmácsolással, a főzőprogramot a közösen készített ebéd ill. vacsora közös elfogyasztása koronázza meg. A résztvevők Barbarán keresztül betekintést kapnak egy toszkán család, hétköznapjaiba, egy helybéli sienai szemével látva a bevásárlást és a főzést, és garantált, hogy felejthetetlen élményt nyújt.

Programalternatíva lehet a főzőiskola rossz idő esetén is, amikor a városnézés vagy a kirándulás még Toszkánában sem igazán élvezetes. A főzőprogram során elkészített toszkán ételek receptjét magyarul, kinyomtatva kézhez kapják a résztvevők, így örökítve meg a főzőiskola alatt szerzett tapasztalatokat. Előre be kell jelentkezni, min. 12 résztvevő esetén kerül megrendezésre, a részvételi díj 75 euró fejenként.

Barbara, az ízig-vérig toszkán háziasszony és egy kvalifikált magyar–olasz tolmács közreműködésével a főzőiskola a megvásárolt hozzávalók felhasználásával, részletes magyarázattal, az alkalmazott konyhatechnológiai eljárások alapos bemutatásával és mélységeiben való ismertetésével, a résztvevők aktív közreműködésével az alábbi program szerint zajlik:

Indulás reggeli után.

10 óra körül, kezdődhet az ebéd közös elkészítése egy icipici toszkán falu közösségi házában, mely festői szépsége miatt önmagában is megérne egy látogatást. A közösségi ház kialakítása és berendezése is a toszkán ízlést, a toszkán hagyományokat követi. Az ablakból lélegzetelállító kilátás tárul elénk: az olajfaliget és a toszkán táj. A toszkán hagyományoknak megfelelően épült, de a jelen kor elvárásai szerint maximálisan gépesített, a felszerelt, praktikus olasz konyhában dolgozunk, ahol a hagyományos toszkán konyha eszközeivel is megismerkedhetünk. Ebben a konyhában minden kézre áll, és gyakorlatias szempontok szerint ötvöződnek a hagyományos és a modern konyhai technikák.

A program során elkészített ételek receptjét magyarul, kinyomtatva kézhez kapják, így örökítve meg a Toszkánában szerzett konyhai tapasztalatokat. 13-14 óra körül a közösen elkészített 4 fogásos ebéd elfogyasztása egy jó toszkán bor kíséretében, utána kávézás.

Ebéd után visszatérés a szállásra.

Jelentkezés a főzőiskolára