Montepulciano

Montepulciano –  látnivalók

Montepulciano lüktető városkájának sajátossága a másfél km hosszú főutcája. A sétát felfoghatjuk építészeti kiállításnak is, a főutcán szebbnél szebb épületek homlokzataiban gyönyörködhetünk, míg végül felérünk a főtérre, a Piazza Grandéra. Montepulciano főterén a legfontosabb épület a városháza, a Palazzo Comunale, melynek tornya látogatható. Az 5 eurós belépőjegy idegenvezetést is tartalmaz. Mindenképpen menjünk fel a városháza, azaz a Palazzo Comunale tetőteraszára a csodálatos kilátásért. A tetőteraszra a belépőjegy 2,50 euró fejenként. Nyitvatartási idő minden nap: 10.00 – 13.00 és 14.00 – 18.00.
Hogyha Montepulciano óvárosán kívül parkolunk, a városfalon kívül megcsodálhatjuk a Mediciek erődjét, olaszul: Fortezza Medicea, és a Szent Ágnes-templomot is (Chiesa di Sant’Agnese). Ez utóbbi sárga-fehér csíkos homlokzatáról ismerhető fel, nagy eredeti gótikus kapuja a 14. századból való.

Montepulciano nevezetes épülete: a Palazzo Bucelli

Ha az 1300-as években épült Porta di Gracciano városkapun közelítjük meg Montepulciano belvárosát, a Palazzo Bucelli előtt vezet az utunk Az épület alapzatába befalazott különböző, etruszk és latin feliratokkal ellátott kövek és temetkezési urnák láthatóak. De hogyan kerülnek etruszk temetkezési urnák, és latin feliratú kövek egy lakóépület alapzatába? Pietro Bucelli, régész és irodalmár Montepulciano és Chiusi környékén gyűjtötte az etruszk leleteket, gazdag gyűjteménye 1700-ban került ebbe az épületbe. Később a gyűjtemény javarésze I. Lipóthoz került, jelenleg Firenzében őrzik, csak kisebb része van kiállítva Montepulcianó  városi múzeumában. Jellegzetességként megmaradt az épület alapzatába falazott, szabadtéri kiállításként is működő gyűjtemény a környék etruszk és római kori művészetének állítva emléket.

Montepulciano és a bor: Il Vino Nobile di Montepulciano

Kr.u. 790-ből származik az első írásos nyoma annak, hogy Montepulciano környékén szőlőt termesztettek. Az 1534-49. között uralkodó III. Pál pápa pincemestere, Sante Lancerio elismerően ír a montepulcianói borról, “vino perfectissimo”-nak, azaz a legtökéletesebb bornak nevezi. Ezt megerősíti Francesco Redi a Bacchus Toszkánában című művében, melyben minden borok királyának nevezi Montepulcianót.

Montepulciano – Parkolás

Montepulciano parkolók adatai:
Santa Maria dei Servi: ingyenes
Cím: Piazza Santa Maria, 1 53045 Montepulciano SI
GPS koordináták:43.089951, 11.779478

Il Bersaglio: ingyenes és fizetős részei is vannak
Cím: Via dei Filosofi 53045 Montepulciano SI
GPS koordináták: 43.089621, 11.779527

Fortezza: fizetős
Uffci Giudiziari: fizetős
Porta delle Farine: ingyenes
GPS koordináták: 43.091418, 11.782300

Piazza Nenni: ingyenes, felvonóval lehet Montepulciano belvárosát megközelíteni
GPS koordináták: N 43.09565, E 11.78747