Szeretne egy kedves toszkán gazda vacsoravendége lenni a birtokán? Kiváncsi, hogy a lélegzetelállító kilátás, a harmóniát sugárzó toszkán táj látványa milyen művészetre inspirál egy egyszerű, őszinte embert? Tudni szeretné, mifán terem az olajbogyó? És a citrom?

Grillezés, olivaolaj- és borkóstolás egy toszkán birtokon

Ez a program a Vendégházunktól 30 km-re, Casole d'Elsa mellett fekvő birtokon zajlik. A grilezés előtt érdemes egy sétát tenni a gyönyörű Casole d'Elsa városkában.

A helyszín: a Casole d'Elsa melletti toszkán birtok

Casole d'Elsa városkájából pazar kilátás nyílik a toszkán lankákra, a dimbes-dombos, ciprussoros, olajfás, erdős-mezős zöld-sárga tájra. Casole d'Elsa csodálatos, kanyargós terrakotta színű utcáit a színes virágok és a kiteregetett száradó ruhák színei teszik változatossá, élővé, elevenné, jelzik, hogy Casole d'Elsa nem (csak) múlt, hanem jelenleg is használatban lévő, praktikus célokat is szolgáló toszkán valóság.

Ha a Casole d'Elsa városába felvivő lift felső szintje előtt kialakított kilátóról kinézünk, vendéglátónk, Salvatore birtokát is láthatjuk.

Mezőgazdaság Toszkánában

Salvatore Casole d'Elsa megbecsült polgára. Szicíliában született, de a család Salvatore néhány hetes korában Szicíliából erre a Casole d'Elsa melletti festői toszkán birtokra települt. Földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkoztak, Toszkánára jellemző módon olivaolajat és bort készítettek. Salvatore örömmel mesél arról, ami Toszkána egyik különlegessége, azaz az olivaolaj-készítésről.

Toszkána és a harmóniát sugárzó táj látványa Salvatore birtokáról

Vendéglátónk, a toszkán művész Salvatore kőművesként dolgozta végig az életét, és mióta nyugdíjba ment, csak a gazdálkozásnak és a művészetnek él: az olajfák törzséből, a gyökeréből vagy éppen az ágaiból farag dísztárgyakat és használati tárgyakat.

Salvatore faragványai megvásárolhatóak Casole d'Elsa melletti birtokán, és kézműves vásárokban is. Salvatore – Casole d'Elsa tősgyökeres polgáraként – mindig is szeretett és elfogadott személyiség volt, de mióta művészetre adta a fejét, kifejezetten sok elismerésben van része Casole d'Elsa többi lakója és természetesen a túristák részéről is.

Toszkána és a limoncello

A citrusoknak Toszkána éghajlata nem kifejezetten kedvez, de Salvatore különleges törődéssel és figyelemmel nevel néhány citromfát és mandarinfát. A hideg és a szél elől védett helyre tolja a citrusféléket, ha szép az idő, napoztatja őket. Szicíliai kötődését többek között a citrusok termesztése jelenti számára. Így terem meg a citrom Toszkánában, amiből Salvatore házi citromlikőrje, a toszkán limoncello készül.

A gyönyörű toszkán birtok

Salvatore Casole d'Elsa melletti birtokára 18-19 óra körül érkezzünk. Csodáljuk meg a birtokról nyíló lélegzetelállító panorámát, szép látvány innen maga Casole d'Elsa városa is.

Toszkánában szeretik a gyerekeket

Gyerekekkel kifejezetten érdekes és élvezetes Salvatore háziállatainak megtekintése is. A nyitott környezet, a vendéglátók kedvessége a gyermekek számára is felszabadító, a sok új élmény és benyomás még a család legkisebbjeinek is felejthetetlenné teszi ezt a különleges estét.

Grillezés, olivaolaj- és borkóstolás: igazi vacsora Toszkánában

Salvatore felesége igazi toszkán háziasszony, és nagyon jól főz.

A különleges hangulatú vacsorát a faszén parázson pirított toszkán bruschetta vezeti be, azaz a toszkán kenyér, melyet különféle feltétekkel, vagy egyszerűen csak házi olivaolajjal, sóval és fokhagymával ízesítve fogyasztunk. Az első fogás egy toszkán specialitás: a tönköly, melyet párolt zöldségekkel fogyaszthatunk. Ezután Salvatore a grillezett húsokat toszkán kenyérrel, házi olivaolajjal ízesített salátával, grillezett zöldségekkel kínálja, majd a desszert következik: házi sütemény, fagylalt. A vacsorát toszkán borok kisérik, nem utolsó sorban Salvatore aszúbora, a Vinsanto, és a Vin Santo aszúborba toszkán szokás szerint a jellegzetes mandulás kekszet, a cantuccinit mártogathatjuk.

A programon előzetes időpont-egyeztetés után vehetünk részt. A részvételi díj fejenként 25 euró, mely tartalmazza a vacsorát (ételek, víz, borok, desszert) és a magyar tolmácsolást is.

Jelentkezem a grillezésre!        Fotóalbum          Vélemények         Casole