Firenze múzeumai sorállás nélkül

Firenze

történelmi jelentősége kiemelkedő az olasz kultúra szempontjából. Ma a mintegy négyszázezer fő lakosú város Toszkána megye székhelye. Budapesthez hasonlóan folyó szeli ketté. Az Arno-folyó két partján, a folyó völgyében terül el. A Mediciek több évszázados uralkodásának, művészet-pártolásának döntő szerepe volt abban, hogy Firenze napjainkban a turizmus népszerű célpontja. A turizmus Firenze gazdaságának egyik fontos alappillére. 1865-1870 között az Olasz Királyság fővárosa volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont, az egyik legjelentősebb az Uffizi Képtár. Firenze a reneszánsz bölcsője. Történelmi belvárosát 1982-ben az UNESCO felvette a világörökségi jegyzékbe, 1986-ban pedig Európa kulturális fővárosa volt.

Matteo Renzi, aki  2014. február 22. és 2016. december 12. között Olaszország miniszterelnöke volt, Firenzében született.  2004-ben Firenze járás elnökévé, 2009 júniusában Firenze polgármesterévé választották. Renzi idején – Olaszországban elsőként – Firenzében olyan városrendezési tervet fogadtak el, ami megálljt parancsol a város termőföldek rovására való terjeszkedésének. Renzi idejében kezdték meg a történelmi belváros sétáló övezetté alakítását, célja volt a város zöldövezetének fejlesztése és  közlekedésbiztonságának  javítása.

Jegyfoglalás: Uffizi Képtár, Akadémia Galéria (Galleria dell'Accademia), Palatina Galéria (Pitti-palota), Palazzo Vecchio és Boboli-kert

Az Uffizi Képtár és a Galleria dell’Accademia (Akadémia Galéria) előtt kígyózó sorról mindenki hallott már, aki Toszkánába, Firenzébe készül. Ez a közelmúltban megváltozott, és jelenleg az Uffizi Képtár csak előzetes foglalás alapján látogatható. Érdemes tehát a csalódásokat, kellemetlenségeket elkerülni, és a firenzei múzeumokba a belépőjegyeket előre lefoglalni.

 

Ennek legcélszerűbb módja a telefonos foglalás, mert ebben az esetben nem kell előre kifizetni a jegyeket, csak a foglalási díjat is tartalmazó ügyintézési díjat, és egy foglalási szám alapján félreteszik a nevünkre a lefoglalt belépőjegyeket a kért időpontra, és ha valamilyen oknál fogva mégsem tudjuk átvenni, nem veszett el a jegyekre kifizetett pénzünk.

Az Uffizi Képtár, illetve a firenzei múzeumok látogatásához szükséges belépőjegyek telefonos foglalását mi, a Toszkána Vendégház magyar házigazdái intézzük, nem csak szállóvendégeinknek. Azoknak a Toszkánába látogató magyar túristáknak is szívesen segítünk jegyet foglalni az Uffizi Képtárba illetve az Akadémia Galériába (Galleria dell’Accademia) magyarul, akik nem Vendégházunk szállóvendégei lesznek. A firenzei múzeumok jegyelőjegyzéséért belépőjegyenként 4000 Ft ügyintézési díjat számolunk fel, mely a foglalási díjat is tartalmazza.

Azok kedvéért, akik szeretnének belépőjegyet foglalni az Uffizi Képtárba vagy az Akadémia Galériába (Galleria dell’Accademia), a Pitti-palotába, a Boboli-kertbe vagy a Palazzo Vecchióba,  következzenek a részletek:

A jegyfoglalás menete

Ide kattintva, 📧 emailben ( jegyfoglalas@toszkana.info ), viberen, 📱 telefonon (+363664055815)  vagy facebookon !

A firenzei múzeumok, így az Uffizi Képtár, az Akadémia Képtár (Galleria dell’Accademia), a Palatina Galéria (Pitti-palota), a Palazzo Vecchio és a Boboli-kert jegyelőjegyzéséhez is szükséges tudnunk, hogy melyik firenzei múzeumba, melyik nap, hozzávetőlegesen hány órakor, és hány személy számára foglaljunk jegyet. Szükség lesz minden résztvevő pontos nevére és születési idejére is.

A válaszüzenetben elküldjük a belépőjegyenkénti 4000 Ft ügyintézési díj befizetéséhez szükséges tudnivalókat, bankszámlaszámot, hiszen a legtöbben a magyar bankszámlánkra való forint befizetést ill. utalást választják.

A befizetés megtörténtét jelző üzenetre válaszul elküldjük a foglalási számot.

A kapott foglalási számmal a foglalt időpont előtt 15 perccel kell megjelenni.

A firenzei múzeumok, így az Uffizi Képtár belépőjegyeit is közvetlenül az Uffizi Képtárat üzemeltető Firenze Museitől foglaljuk. A kapott foglalási számmal a foglalt időpont előtt 15 perccel kell megjelenni az Uffizi Képtár hármas kapujánál. Itt lehet kifizetni és átvenni a lefoglalt jegyeket. Ezután az Uffizi Képtárba az előre foglalt jegyekkel sorállás nélkül az Uffizi Képtár egyes kapuján át lehet közvetlenül bemenni.  Az Akadémia Képtár (Galleria dell’Accademia), a Palatina Galéria (Pitti-palota), és a Boboli-kert belépőjegyeit is közvetlenül a múzeumokat üzemeltető Firenze Museivel együttműködésben foglaljuk, a foglalási számmal a foglalt időpont előtt 15 perccel kell megjelenni a jegypénztárnál. Itt lehet kifizetni és átvenni a lefoglalt jegyeket. Ezután a kifizetett jegyekkel sorállás nélkül lehet közvetlenül bemenni. A Palazzo Vecchio előre foglalt belépőjegyeinek átvételéhez a foglalt időpont előtt 15 perccel kell megjelenni a Palazzo Vecchio jegypénztára melletti Információs pultnál (Infopoint). Itt lehet kifizetni és átvenni a megrendelt belépőjegyeket, és a tárlatvezetés is innen indul.

Az Uffizi Képtárba az előre foglalt jegyekkel sorállás nélkül az Uffizi Képtár egyes kapuján át lehet közvetlenül bemenni.  Az Akadémia Képtár (Galleria dell’Accademia), a Palatina Galéria (Pitti-palota), és a Boboli-kert esetén az előre foglalt kifizetett jegyekkel sorállás nélkül lehet közvetlenül bemenni. A Palazzo Vecchio jegypénztára melletti Információs pulttól (Infopoint) indul a tárlatvezetés.

Örömmel vesszük visszajelzésedet szolgáltatásunkkal és a múzeumlátogatással kapcsolatban!

Parkolás Firenzében

ZTL: Védett övezet    

Firenzében a belváros teljes területe védett övezet, 1982-ben az Unesco a világörökség részévé nyilvánította. Ennek megfelelően a behajtást szigorúan szabályozzák, a jogosultság ellenőrzésére a rendszámokat a behajtásnál videokamerákkal leolvassák.

A nem állandó lakosok számára a védett övezetbe autóval való behajtás tilos hétköznapokon 7.30-tól 19.30-ig, szombaton 7.30-tól 18.00-ig, valamint a május 21-től szeptember 25-ig tartó időszakban csütörtöktől szombatig 23.00-tól 3.00-ig is.

Nincs behajtási korlátozás kerékpárra, motorkerékpárra és segédmotoros kerékpárra.

A gyalogosforgalmi övezetbe gépjárművel való behajtás mindig tilos.

Ingyenes parkolók Firenzében

Firenze külvárosában kényelmes, ingyenes parkolókat találunk, ezek főbb útvonalak, autópálya-kijáratok mellett vannak, ahonnan a belváros tömegközlekedéssel elérhető. Firenzei parkolással kapcsolatos emlékezetes kalandunkról itt olvashatsz.

Firenze Certosa

Kis ingyenes parkoló, mely az A1 autópálya és a Firenze-Siena gyorsforgalmi út elágazásánál, a Firenze Impruneta autópálya-kijáratnál található.  Innen a 37-es busszal mintegy 20 perc Firenze belvárosa.

Címe: Via Cassia, 49A, 50023 Impruneta FI

GPS koordináták: 43.721972, 11.223432  ill.   43°43’19.1″N 11°13’24.4″E

Galluzzo

A Piazza Acciauolin is ingyen parkolhatunk. Ez nyugodt környék, lakóövezet, ahonnan a 36-os és a 37-es busszal érjük el a belvárost.

Ponte a greve

A Scandicci autópálya-kijáratnál lévő Ponte a Greve bevásárlóközpont előtt található ingyenes parkoló. Közel a villamos (Tramvia) megállója, mintegy 15 perc alatt elérjük a Santa Maria Novella központi vasútállomást.

Fizetős parkolók Firenzében

Villa Costanza

A Scandicci és az Impruneta autópálya-kijáratok közötti Villa Costanza kijáratnál található ez az új, fizetős parkoló. Tágas méretei miatt bátran számíthatunk arra, hogy találunk szabad parkolóhelyet. Az első 30 perc ingyenes, ennek leteltével óránként 50 cent a parkolási díj, a napijegy 7 euró. A színvonalas, toszkán specialitásokat is elfogadható áron kínáló büfében villamosjegyet is vásárolhatunk, a mellékhelyiséget is használhatjuk. Közvetlenül a parkoló mellett van a gyakran közlekedő villamos (Tramvia) megállója, mintegy 20 perc alatt elérjük a Santa Maria Novella központi vasútállomást.

Piazzale Michelangelo

Ez a belvároshoz egyik legközelebb eső parkoló, ami 2016. februárig ingyenes volt, azóta fizetős: az első óra 1 euró, minden további óra 2 euró. A reggeli és az esti órákban könnyebben, de kis szerencsével nap közben is találhatunk itt szabad parkolóhelyet. Népszerűségét nemcsak a parkolásnak köszönheti, hanem az innen feltárulkozó gyönyörű firenzei kilátásnak is, ezért sokan csak a firenzei panoráma megtekintésének idejére parkolnak a Piazzale Michelangelón.  A Piazzale Michelangelo tér hasonlóan viszonyul Firenzéhez, mint a Citadella Budapesthez. A nagyon kellemes, fákkal szegélyezett Viale Michelangelón keresztül mintegy fél órás sétával érhetjük el a Ponte Vecchiót, vagy mintegy negyed órás buszozással (13-as) a Santa Maria Novella központi vasútállomást.

Parkolóházak Firenzében

Non-stop nyitva tartó parkolóházakat a védett övezeten belül bőven is találunk, szabad parkolóhelyet már nehezebben, gyakran  praktikusabbak a védett övezet határán, illetve azon kívül elhelyezkedő parkolóházak.

A parkolás napi ára 14 eurótól indul (Viale Europa), gyakoribbak azonban a 18-25 eurós napidíjak.

A Firenze Card

Firenze múzemumai sorállás nélkül

A Firenzébe látogató magyar túristák nagyon alaposan végig szokták gondolni, hogy melyik múzeumba, templomba fognak ellátogatni. Annak érdekében, hogy a firenzei tartózkodás tartalmas legyen, érdemes előre megszervezni. Az Uffizi Képtár előtt kígyózó sorról mindenki hallott már, aki Toszkánába, Firenzébe készül. Célszerű tehát ezt elkerülni, és az Uffizi Képtárba a belépőjegyeket előre lefoglalni. A firenzei utazás előkészületeibe az is beletartozhat, hogy mérlegeljük, többlet kényelmet, esetleg anyagi megtakarítást jelent-e a Firenze Card. 

 A Firenze Card dióhéjban

A Firenze Card névre szóló igazolvány. A Firenze Card ára 72 euró, az első használattól számítva 72 órán át érvényes, és több, mint 60 firenzei múzeumba biztosít egyszeri, soron kívüli belépést, valamint a firenzei tömegközlekedés korlátlan használatára jogosítja fel birtokosát, az érvényességi ideje alatt. Ezen kívül a Firenze Card hozzáférést biztosít a Firenze WiFi internethez, és letölthető mobil alkalmazás segíti a Firenze Card használatát. A Firenze Card birtokosán kívül a kártyabirtokosnak egy 18 éven aluli családtagja is jogosult a kedvezmények igénybevételére.

Megvegyük-e előre, interneten a Firenze Card-ot?

Mivel az előre kifizetett Firenze Card átvételéhez mindenképpen személyesen el kell mennünk egy firenzei idegenforgalmi információs pontra, a kártya előzetes megvásárlása tehát nem egyszerűsíti le az eljárást, viszont anyagi elkötelezettséget jelent. A Firenze Card átvételekor írásos tájékoztató anyagot kapunk, mely az elfogadóhelyeket ismerteti, valamint egy kisméretű Firenze térkép is segíti a Firenzében való tájékozódást.

A Firenze Card-ot elfogadó firenzei múzeumok

A Firenze Card a következő múzeumokba biztosít soron kívül belépést: (ABC sorrendben, forrás: firenzecard.it)

 Accademia (Galleria dell’)

via Ricasoli 58/60

Alinari (Museo Nazionale della fotografia)

piazza Santa Maria Novella 14a

Annigoni (Museo Pietro A.)

Villa Bardini – Costa San Giorgio 2

Antropologia e Etnologia (Museo di Storia Naturale – Sezione di)

via del Proconsolo 12 

Archeologico (Museo)

piazza Santissima Annunziata 9b

Archimede (Giardino di)

via S. Barolo a Cintoia 19a

Argenti (Palazzo Pitti – Museo degli)

piazza Pitti 1

Badia Fiorentina (Chiesa)

via Dante Alighieri 2

Bargello

via del Proconsolo 4 

Bardini (Museo Stefano B.)

via dei Renai 37

Bardini (Villa)

Costa San Giorgio 2

Battistero di San Giovanni (Santa Maria del Fiore)

piazza San Giovanni

Biblioteca Medicea Laurenziana

piazza San Lorenzo 9

Bigallo (Museo del)

piazza San Giovanni 1

Boboli (Giardino di)

piazza Pitti 1

Brancacci (Cappella)

piazza del Carmine 14

Buonarroti (Museo di Casa B.)

via Ghibellina 70

Calcio (Museo del)

via Palazzeschi 20

Campanile di Giotto (Santa Maria del Fiore)

piazza del Duomo

Cappella Brancacci

piazza del Carmine 14

Cappelle Medicee

piazza Madonna degli Aldobrandini 6

Capucci (Fondazione Roberto C.)

Villa Bardini – Costa San Giorgio 2

Carrozze (Palazzo Pitti – Museo delle)

piazza Pitti 1

Carnielo (Galleria Rinaldo C.)

piazza Savonarola 3

Casa Buonarroti

via Ghibellina 70

Casa di Dante

via Santa Margherita 1

Casa Guidi

piazza San Felice 8

Casa Martelli

via Zannetti 8

Casa Siviero

lungarno Serristori 3

Cenacolo di Andrea del Sarto

via di San Salvi 16

Cenacolo del Fuligno

via Faenza 42

Cenacolo del Ghirlandaio (Ognissanti)

borgo Ognissanti 42

Cenacolo di Sant’Apollonia

via XXVII Aprile 1

Certosa del Galluzzo (Chiesa e Museo)

via della Certosa 1

Chiostro dello Scalzo

via Cavour 69

Ciclismo (Museo „Gino Bartali”)

via Chiantigiana 175

Cimitero degli Inglesi

piazzale Donatello

Collezione Contini Bonacossi

via Lambertesca 6

Corridoio vasariano

piazzale degli Uffizi 6 

Cripta di Santa Reparata (Santa Maria del Fiore)

piazza San Giovanni  

Cupola del Brunelleschi (Santa Maria del Fiore)

piazza del Duomo

Davanzati (Museo di Palazzo D.)

via Porta Rossa 13 

Duomo (Cattedrale di Santa Maria del Fiore)

piazza del Duomo

Ebraico (Sinagoga e Museo)

via Farini 4

Ferragamo (Museo Salvatore F.)

piazza S. Trinita 5r

Fondazione Palazzo Strozzi

piazza Strozzi

Fondazione Roberto Capucci

Villa Bardini – Costa San Giorgio 2

Fondazione Salvatore Romano (Cenacolo di Santo Spirito)

piazza Santo Spirito 29

Fondazione Scienza e Tecnica

via Giusti 9

 Forte Belvedere 

Fotografia (Museo Alinari)

piazza Santa Maria Novella 14a

Galileo (Museo) 

piazza de’ Giudici 1

Galleria d’Arte Moderna (Palazzo Pitti)

piazza Pitti 1

Galleria del Costume (Palazzo Pitti)

piazza Pitti 1

Galleria degli Uffizi

piazzale degli Uffizi 6

Galleria dell’Accademia 

via Ricasoli 58/60

Galleria Palatina e Appartamenti Reali (Palazzo Pitti)

piazza Pitti 1

Galleria Rinaldo Carnielo

piazza Savonarola 3

Geologia e Paleontologia (Museo di Storia Naturale – Sezione di)

via La Pira 4 

Giardino di Archimede

via S. Barolo a Cintoia 19a

Giardino di Boboli

piazza Pitti 1 

Gucci (Museo)

piazza Signoria 10 

  Horne (Museo) 

  via de’ Benci 6

Innocenti (Galleria dello Spedale degli)

piazza Santissima Annunziata

Marini (Museo Marino M.)

piazza San Pancrazio 1

Medici Riccardi (Palazzo)

via Cavour 3

Mineralogia e Litologia (Museo di Storia Naturale – Sezione di)

via La Pira 4 

Misericordia (Museo della)

piazza Duomo 20

Officina Profumo-farnaceutica di Santa Maria Novella

via della Scala 16

Opera del Duomo (Museo dell’)

piazza Duomo 9

Opificio delle Pietre Dure

via degli Alfani 78

Orsanmichele (Museo e chiesa) 

via Arte della Lana 1 – via Calzaiuoli 13

Orto Botanico (Giardino dei Semplici)

via Micheli 3 

Palazzo Davanzati

via Porta Rossa 13

Palazzo Medici Riccardi

via Cavour 3

Palazzo Pitti (Musei di):

piazza Pitti 1

Galleria d’Arte Moderna

Galleria del Costume

Galleria Palatina e Appartamenti Reali

Museo degli Argenti

Museo delle Carrozze

Giardino di Boboli

Museo delle Porcellane

Palazzo Strozzi

Piazza Strozzi

Palazzo Vecchio (Museo di)

piazza della Signoria

Preistoria (Istituto fiorentino di)

via Sant’Egidio 21

Porcellane (Palazzo Pitti – Museo delle)

piazza Pitti 1

Sala del Perugino (Santa Maria Maddalena de’ Pazzi)

via della Colonna 9

San Lorenzo (Chiesa)

piazza San Lorenzo

San Marco (Museo)

piazza San Marco 3

San Miniato al Monte (Chiesa) 

via del Monte alle Croci

Santa Croce (Chiesa)

piazza Santa Croce

Santa Felicita (Chiesa)

Piazza Santa Felicita 

Santa Maria del Fiore (Cattedrale)

piazza del Duomo

Santa Maria Novella (Chiesa)

piazza Santa Maria Novella

Santa Maria Novella (Museo)

piazza Stazione 4

Santa Trinita (Chiesa) 

piazza Santa Trinita

Santissima Annunziata (Chiesa)

piazza Santissima Annunziata

Santo Spirito (Chiesa)

piazza Santo Spirito

Scienza e Tecnica (Fondazione)

via Giusti 9

Sinagoga e Museo Ebraico

via Farini 4

 

Storia Naturale (Museo dell’Università di Firenze):

Orto Botanico (Giardino dei Semplici) – via Micheli 3 

Sezione di Antropologia e Etnologia – via del Proconsolo 12 

Sezione di Geologia e Paleontologia – via La Pira 4

Sezione di Mineralogia e Litologia – via La Pira 4

Sezione di Zoologia e Anatomia (la Specola) – via Romana 17 

Specola (Museo di Storia Naturale)

via Romana 17

Spedale degli Innocenti (Galleria dello)

piazza Santissima Annunziata

Stibbert (Museo)

via Stibbert 26

Strozzi (Fondazione Palazzo S.)

Piazza Pitti

Tempietto del Santo Sepolcro di L.B. Alberti (San Pancrazio)

via della Spada

Uffizi (Galleria degli)

piazzale degli Uffizi 6

Vasariano (Corridoio v.)

piazzale degli Uffizi 6

Villa Corsini a Castello

via della Petraia 40

Villa e Giardino Bardini

Costa San Giorgio 2

Villa Gamberaia

via del Rossellino 72

Villa il Ventaglio

via Aldini 10

Villa Medicea di Castello

via di Castello 47

Villa Medicea La Petraia

via della Petraia 41

Zoologia e Anatomia (Museo di Storia Naturale – Sezione di)

via Romana 17

Toszkánában a jó szálláshelyek hamar elfogynak