Cortona és a beef steak ünnepe

Augusztus 13-15. között a cortonai bifsztek-fesztiválon dolgoztam. Ez a rendezvény nagyon komoly hagyományokkal rendelkezik (mint minden Toszkánában): idén 53 éve, hogy minden nyáron megrendezésre kerül ez az esemény Cortonában, ebben a hangulatos toszkán kisvárosban.

Cortonában, a Giardini del Parterre nevű árnyas parkban hatalmas sátrakat állítanak fel, és faszénen grillezik a bifszteket. Remek a hangulat, a panorámás park különleges helyszín, csodaszép  díszlet. Az árnyas fák kellemes védelmet adnak a nap és az eső elől. Ráadásul Cortona közönsége is igen kellemes társaság.

A cortonai bifsztek-fesztivál hivatalosan, aug. 13-15-ig, naponta 17-24 óráig tart. 13-án, hétfőn, 17 órakor persze még semmi nem volt készen.

Olasz mentalitás amerikai szemmel

Megjelent egy hatvan-hetven év körüli amerikai hölgy, és jegyet akart venni a vacsorához. Igazság szerint már 17.40 volt. Azt mondták neki a szervezők: „Elnézést, kicsit késésben vagyunk, akár adhatunk is Önnek most jegyet, de ettől még nem lesz hamarabb készen a vacsora, ugyanis még a tüzet se gyújtottuk meg.” Erre a hölgy mondogatni kezdte, hogy: „De kérem, a plakátokon 17 óra áll, és az már elmúlt, akkor hazudtak?” 
Hallottam ezt a beszélgetést, és elgondolkodtam rajta. Mivel már én is felvettem az olaszos munkatempót, éppen ráértem, úgyhogy odamentem egy kicsit beszélgetni a hölggyel. Már sokadszorra tölti  Toszkánában a nyaralását, csodálja a toszkán tájat, a toszkán ízlést, a toszkán művészetet. De mit értett meg Toscana és az olaszok mentalitásából? Ő olyan világban él Amerikában, ahol megszokhatta, hogy a dolgok működnek. Ha 17 óra van kiírva, az 17 órát jelent. Itt, Toszkánában, a mediterrán kultúrában ebben nem lehetünk biztosak. Egyébként is abszurd Olaszországban 17.40-kor vacsoráért esdekelni.Toszkána jellegzetessége, hogy sokkal rugalmasabbak az emberek a saját ígéreteiket illetően, és nagy megértéssel viszonyulnak a nekik tett ígéretekhez.
Frances Mayes is részletesen beszámol a cortonai beef steak-fesztiválról Napsütötte Toszkána című könyvében, ő persze az amerikai turista szemszögéből közelíti meg a témát.