Toszkána Vendégház

Vegyünk-e olaszországi nyaralásunkhoz Magyarországon adaptert, hogy használhassuk elektromos berendezéseinket Olaszországban is?

Az utazásra való készülődés során nagy műszaki áruházakban találhatunk ún. utazó adaptert, átalakítót, melyet kifejezetten olasz területre utazóknak ajánlanak. A gyártó termékleírása szerint erre azért van szükség, mert az olasz konnektor 3 pólusú, míg az európai 2 pólusú. Mi az igazság? Tényleg szükség van ilyen adapterre, vagy valamit félreértettünk?
       
Olaszországban többféle szabvány van használatban. A leggyakrabban a 3 pólusú dugaszoló aljzatokkal találkozhatunk, ezekbe a Magyarországon használt 2 pólusú földelés nélküli keskeny villás csatlakozók illeszthetőek.
 
A 3 pólusú, 3 vagy 4 érintkezős, azaz földelt, szélesebb peremű, kerek dugók nem illeszthetőek ezekbe a 3-lyukú konnektorokba, tehát ha hordozható számítógépünk (laptop), villanybortovánk, elektromos fogkefénk töltője, a hajszárítónk vagy más műszaki berendezésünk elektromos csatlakozója földelt, kerek, akkor szükségünk lehet ilyen átalakítóra, adapterre, melyet Vendégházunkban ingyenesen bocsátunk szállóvendégeink rendelkezésére.

Azoknak a Toszkánába készülő magyar túristáknak, akik nem Vendégházunk szállóvendégei lesznek, szintén nem ajánljuk, hogy előre beszerezzenek ilyen elektromos adaptert, hálózati átalakítót, mert előfordulhat, hogy nem is lesz rá szükség, ha pedig mégis kellene, itt Olaszországban mindenütt könnyen beszerezhető másfél-két eurós áron hálózati adapter. Nemcsak villanyszerelési szaküzletben, hanem trafikban és nagyobb benzinkutakon, sőt, még a nagyobb közértekben is kapható, gyakran használt eszköz ez az átalakító, más néven adapter.