Villa La Suvera, Pievescola

Villa La Suvera, Pievescola

A La Suverát az 541-es út felől lehet megközelíteni. Legyünk résen, mikor áthaladunk Pievescola település főutcáján, nehogy túlrobogjunk az útjelző táblán – előtte el fogunk haladni jobb kéz felől a Pieve di San Giovanni Battista-templomocska mellett (akkoriban épült, amikor nálunk még István volt a király).

Aztán tartsunk egyenesen, és csak fel-fel-fel! (Az úttévesztőket is élménydús utak és pazar látvány várja a dimbek-dombok között, tehát kocsival bátran tévedjünk el, biciklivel viszont csak akkor, ha különösen jó erőben vagyunk.) Amikor az utat elegáns ciprus fasor kíséri, már közel vagyunk, amikor pedig bal kéz felől pínea-erdő tárul elénk, le is parkolhatunk.

S hát, ha megérkeztünk, lássuk La Suverát!

A 10. századi várkastélyt a híres sienai építész, Baldassare Peruzzi alakította reneszánsz villává, ma ötcsillagos szállodaként működik.  A hely történetében szerepet kapnak az erre masírozó keresztesek, Artúr király legendája, a rejtélyes Fehér Hölgy, no, és az elmaradhatatlan pápák. A várkastély kertje reneszánsz és barokk jegyeket mutat, különlegessége a citromfás kert, amely buxus-parterrébe helyezett edényes citromfácskák együttese, ez nyújt a szálloda kávézó- kerthelyiségének exkluzív hátteret.

A másik megtekintésre érdemes rész a vadaspark kevés élő „vaddal” (értsd: néhány jámbor liba és terráriumban őrzött rágcsáló), ám annál több terrakotta állattal és rengeteg eldugott zuggal , ahol döbbenetes hortenziacsodák várják a bóklászókat.

Az épület nem látogatható (kivéve persze, ha korábban, egész évben azért dolgoztunk, hogy az ötcsillagos vendégek sorába kerüljünk), de a kert előzetes időpont-egyeztetést követően ingyenesen megtekinthető.

 

A várkastély szép, magaslati fekvése révén visszafelé a kerékpározóknak szenzációs lejtmenetet és látványorgiát ígér a táj.