Villa La Suvera, Pievescola

Egy hely, amelyet bátran beiktathatunk például San Gimignano felé útközben. Az erre látogatók leginkább az 541-es út felől érkeznek, és majd legyünk résen, mikor áthaladunk Pievescola település főutcáján, nehogy túlrobogjunk az útjelző táblán – de előtte még el fogunk haladni jobb kéz felől a Pieve di San Giovanni Battista templomocska mellett (amely alapjaiban akkor épült, amikor nálunk még István volt a király).

Aztán tartsunk egyenesen és csak fel-fel-fel! (Azért az úttévesztőket is élménydús utak és pazar látvány várják a dimbek-dombok között – tehát kocsival bátran tévedjünk el, biciklivel viszont csak akkor, ha különösen jó erőben vagyunk.) Amikor az utat elegáns ciprus fasor kíséri, már közel vagyunk, amikor pedig bal kéz felől pínea-erdő tárul elénk, le is parkolhatunk.

S hát, ha megérkeztünk, lássuk La Suverát!

Az egykori 10. századi várkastélyt a híres sienai építész, Baldassare Peruzzi alakította reneszánsz villává, ma ötcsillagos szállodaként működik.

A hely történetében szerepet kapnak az erre masírozó keresztesek, Artúr király legendája, a rejtélyes Fehér Hölgy, no, és az elmaradhatatlan pápák.

A várkastély kertje reneszánsz és barokk jegyeket mutat, különlegessége a Citromfás-kert, amely buxus-parterre-be helyezett edényes citromfácskák együttese, ez nyújt a szálloda kávézó kerthelyiségének exkluzív hátteret.

A másik megtekintésre érdemes kertrész a Vadaspark, kevés élő „vaddal” (értsd: néhány jámbor liba és terráriumban őrzött rágcsáló), ám annál több terrakotta állattal és rengeteg intim kertrészlettel, ahol döbbenetes hortenziacsodák várják a bóklászókat.

Az épület nem látogatható (kivéve persze, ha korábban, egész évben már azért dolgoztunk, hogy az ötcsillagos vendégek sorába kerüljünk), de a kert előzetes időpont-egyeztetést követően ingyenesen megtekinthető.

A várkastély szép, magaslati fekvése révén visszafelé a kerékpározóknak szenzációs lejtmenetet és látványorgiát ígér a táj.

Fotók: La Suvera .it