Vásárlás Sienában

Mint ahogy a budapestieknek sem jutna eszébe a Váci utcában vásárolni, mi sem javasoljuk a Toszkánába látogatóknak, hogy drága forintokért vásárolt euróikat Sienában a városfalakon belül költsék el (persze, itt nem a belépőjegyekre gondolunk, és nem is egy jó kávéra vagy fagyira, ezeket bármikor és bármi áron meg kell venni.)

Azt tapasztaltuk, hogy a magyar vendégeink, hozzánk hasonlóan, mindig a helyiek által látogatott boltokat, kávézókat, helyeket keresik, ezért ezeket ajánljuk nekik. Így igazibbat látunk, mintha megmaradnánk a turisták számára “mesterségesen” előállított valóságnál.

A boltoknál ez nyilvánvaló előnyökkel jár, hiszen a turistákból élő boltok árai magasabbak. Sienában “shoppingolni” a falakon kívül, a strada Massetana Romanán érdemes.

Minden van ezekben a boltokban, ami olasz, (és persze kínai árukból is bőséges a kínálat): cipő, ruha, lakberendezés, háztartási és, műszaki cikkek, élelmiszerek, borok, sportfelszerelés, stb.

Parkolni is lehet, választék is van, de még mekkora…

Kiemelnék egy cukrászdát, a neve La Casa del Caffé. Az 50-es házszám alatt található a strada Massetana Romanán. Nagyon sok toszkán, sienai specialitást készítenek, de nem csak saját készítésű süteményeket és hozzávalókat árulnak, hanem sok-sok más finomságot is. Lehet itt frissen pörkölt kávét is kapni, és a kínált portékát helyben is el lehet fogyasztani. Igazán kellemes, jó hangulatú, karakterisztikus hely.

Sienai heti piac

Ha már vásárlásnál tartunk, szerdán délelőtt van a heti piac Sienában, itt aztán tényleg mindent lehet kapni a salátamosó centrifugától a bőrkabáton és a használt ruhán át a fonott áruig, az élelmiszerekről már nem is beszélve. A piaclátogatás is érdekes lehet turistaszemmel, bár a piac környékén való parkolásról már nem sok jót tudunk elmondani. Érdemes talán gyalog megközelíteni, hiszen közvetlenül a városfal mellett van.

Vásárlás Ampugnanóban

Ampugnano olyan kicsi falu, hogy itt nincs semmilyen bolt, viszont a legtöbb élelmiszert mozgó árusok házhoz hozzák: a szomszédos La Macchia nevű faluban működő pékség teherautója vasárnap kivételével minden nap dél körül dudálva megáll a ház előtt, hogy friss pékáruját kínálja. Hétfőn délelőtt 10 körül egy kisebb teherautó érkezik, vezetője délolasz akcentussal tukmálja a legfinomabb, legszebb és legfrissebb zöldségeket, gyümölcsöket, “csupa déli cucc”, ahogy ő mondja. Kedden reggel 9 körül egy másik, nagyobb zöldséges teherautó jön. A szomszéd néni mesélte, hogy már több, mint 40 éve vásárol ettől a zöldségestől, és nemrégen, amikor a néni hosszabban betegeskedett, meglepve, de mégis örömmel láttuk, hogy a hatalmas teherautó megkerüli a kertünket, és a néni otthonához vezető, a teherautóhoz képest valószínűtlenül pici úton át bekanyarodik hozzá.

Kedden a déli órákban a halárus autója is megjelenik, hangszóróján hirdetve a friss halakat. Kedden és pénteken délután három körül a piazzára, azaz Ampugnano világváros főterére kell kisétálnunk, ha friss házitejet vagy friss húst szeretnénk. Itt ilyenkor össze is szokott gyűlni a falu, és különösen, ha a tejesautó késik, a tejvásárlás komoly társasági eseménnyé lép elő válik.

Csütörtök délután a piazzán teherautó állomásozik: a mobil vegyesbolt, a mosóportól a toalettpapíron át az édességig, a sótól a felmosórongyig rengeteg dolgot árul.

Környező falvak

A szomszédos, nagyobb falvakban, San Rocco a Pilliben, Rosiában és Sovicillében kétheti rendszerességgel van piac. San Rocco a Pilliben és Rosiában közepes méretű Coop áruházat találunk. Ezek nyitvatartása hétköznapokon 8.30-13.00, 15.30-20.00, szombaton 8.30-20.00, vasárnap zárva.

Meg kell említeni még a messze földről híres biopiacot is, a Mercatale di Sovicillét: minden hónap első és harmadik szombatján a helyi termelők és kézművesek árulják termékeiket. Vehetünk itt például mézet a méhésztől, baromfihúst a tenyésztőtől, tányérokat a keramikustól, sőt, egy alkalommal láttuk, hogy egy idős bácsi az általa írt helytörténeti könyvet árulta. A Mercatale di Sovicille szigorú szabályai előírják, hogy az árult terméket annak előállítója köteles árulni, ez remek alkalom arra, hogy igazi élményben legyen részünk.