Városnézés Toszkánában

Városnézési célpontok

Siena város vendégházunktól tíz percre található, a hasonló nevű járás székhelye; három összefüggő dombon fekszik, Firenzétől 70 kilométerre. A nagy idegenforgalmat lebonyolító kereskedő- és iskolaváros lakóinak száma 54 ezer. Európa legnagyszerűbb gótikus városa. Sienát a hagyomány szerint Senus, Romulus unokaöccse alapította.

 
Monteriggioni vendégházunktól 15 km-re, San Giminanotól délkeletre található, szintén dombtetőre épült középkori település, amelyet szűk utcák,és aprócska házak jellemeznek. Ma egy rendkívül nyugodt kisváros. A főterén a 12. századi Santa Mária Assunta templom található, s ez a városka legfőbb látnivalója.


Montalcino, a világhírű Brunello di Montalcino szülővárosa, nem csupán boráról híres. Gyönyörű középkori város, és kultúrközpont is.
.

Fiesole városa Firenzétől 6 km-re északnyugati irányban található. Az ősi, etruszk alapítású város a mai Firenzének több mint két és fél ezer éves, már az időszámításunk kezdete előtti 7. században fennálló, és még a római korban is virágzó elődje volt. Első írásos említése Faesulae néven i.e. 225-ből való, amikor a gallok elfoglalták. I.e 90-ben a rómaiak dúlták fel, mivel a szövetségi háborúban ellenségeikhez csatlakozott. Tíz évvel később Sulla veterán római katonákat telepített a városba és Faesule ekkor vált etruszkból római várossá. A virágzó várost i.sz. 405-ben foglalták el a gótok, majd 539-ben Belisarius bizánci seregei. A népvándorlás korában a város fejlődése megszakadt, a szomszédos völgyben fekvő Firenze hatalma megnőtt és a két szomszéd város rivalizálásából ez utóbbi került ki győztesen, amikor 1125-ben Firenze elfoglalta Fiesolét. Városi önkormányzata azért továbbra is megmaradt, 492-től mind a mai napig püspöki székhely, de katonai szerepe a 12. századdal megszűnt és nem volt beleszólása Toszkána politikai életébe.

Pisa az egyik legrégebbi olasz város.A tengertől 8 kilométerre fekszik az Arno folyónál, amelyen több hídja is van. Többek között a Ponte di Mezzo, a Ponte alla Fortezza, a Ponte di Solferino, a Ponte di Ferro vagy a vasúti híd. 1881-ben 53.957, 1893-ban a becslések szerint 62.400, 2005-ben már 90.482 lakosa volt. Legfőbb látnivalója a Pisai Ferde-torony.

Lucca egyike Toszkána és Olaszország azon kevés városának, amelyek körül még áll az eredeti városfal, amely 1504 és 1645 között épült és nem esett háborúk áldozatául. Lucca a XV. században élte fénykorát. Ma is megtekinthető a Palazzo della Signoria, a San Giovanni és S. Reparata templom, valamint a Szent Márton tér, ahol a Szent Márton dóm található, amely a város leghíresebb egyházi épülete.

San Gimignano A világörökség része. A tornyok városa, amelyet eredeti etruszk városfalak vesznek körül. A 13. századi román stílusú tornyok száma a város fénykorában elérte a 70-et. Ma 13 látható belőlük. A tornyok az egykor egymással szembenálló családok védelmére szolgáltak. Az autóforgalomtól szinte mentes a város, s az az érzésünk mintha a középkorban sétálgatnánk. Zeffirelli itt forgatta a "Napfivér, Holdnővér" cimű filmjét.
 
Arezzo legismertebb személyisége Guido aki a szolmizációs hangok feltalálója. Ő itt született. Mint általában az etruszk eredetű városok, domboldalra épült. Szintén középkori település. A dóm melletti ligetben találjuk Petrarca szűlőházát. Vele szemben a polgármesteri hivatal várszerű, bástya tornyos épülete áll.
 
Cortona A városka viszonylag épen maradt, mert időben szövetséget kötött Rómával. Így elkerülte a rómaiak és Etruria közötti háborút. 


Orvieto ugyancsak régi település, bár nem Toszkánában található, de a Róma felé eső úton találjuk meg. Dombok veszik körül. A város kacskaringós utcácskái középkori eredetűek. Az etruszk műalkotások és Itália egyik legnagyobb román-gótikus dómjának falai mindig felkeltik a turisták figyelmét. A várost a 19. században épített siklón lehet megközelíteni. A sziklavárost a fennsík lábainál szállodák és lakóházak övezik. A sziklába vágott pincékben , a föld alatti labirintusokban őrzik a környék lankáin termő szőlők híres borait.

Abbadia San Salvatore gyönyörű község mintegy 70 kilométerre vendégházunktól, Monte Amiata térségében. Nevét a Megmentő Apátságáról (Abbadia San Salvatore) kapta. A város valamikor mint a cinnabarit bányászatának központja volt fontos. Látványossága a 15. századi Palazzo della Potesta palota és a Santa Croce templom.

Vinci festői szépségű község mintegy órányi autóútra vendégházunktól Firenze járásban, kb. 14.400 lakossal. A reneszánsz lángelme, Leonardo da Vinci szülőhelye a község közelében található. Nevezetességek: Biblioteca Leonardiana – a község könyvtára, Museo Leonardiano – Leonardo Múzeum

Érdemes még meglátogatni Certaldo középkori városát, a Montespertoli körül található várakat, Cerreto Guidit és a Medici villákat, Montelupo Fiorentinót és a Kerámiák Múzeumát, az odavezető úton pedig gyönyörködjön a csodálatos toszkán tájban!