Toszkána gyerekekkel

A jól sikerült családi nyaralás Toszkánában a család legfiatalabb tagjai számára is nagy kaland, különleges emlék lesz.
Szülőként a család Toszkánába utazásakor összetett szempontrendszer alapján keressük az egyensúlyt: jó legyen a babának, a nagyobbak se unatkozzanak, a szülők is pihenni szeretnének, esetleg a nagymama és a nagypapa is csatlakozna… szép is legyen… kultúra is legyen… víz is legyen bőven… és emlékezetes legyen.


Mivel mi, a Toszkána Vendégház magyar házigazdái népes család vagyunk, mindenféle életkorú gyermek toszkánai szórakoztatásában sikerült már saját tapasztalatra szert tennünk: ezt osztjuk most meg.

Múzeumok

Sienában, a Dómmal szemben található Európa egyik legnagyobb és legrégebbi kórháza, a Santa Maria della Scala, melynek épülete több múzeumnak, köztük a  gyerekeknek szóló múzeumnak ad otthont:


A sienai gyerekmúzeum óvodás és kisiskolás korú gyermekekhez szól, és ez a korosztály szülői segítséggel már megérti a Santa Maria della Scala Kórház leghíresebb folyosójának, a Pellegrinaio-nak a középkori kórház és árvaház életképeit ábrázoló freskóit is, ami persze a felnőttek számára is nagy élmény.  A gyerekmúzeummal kapcsolatos személyes tapasztalatainkról  élménybeszámolónkban szó esik.


A Museo del Bosco, azaz az Erdészeti Múzeum,  mely egy festői szépségű, közeli kis toszkán faluban, Orgia-ban van, és már az óvodáskorúak is nagyon élvezik, sok élménnyel térnek haza. 
http://www.museomezzadria.it/

Pancsolás, fürdés

Az Erdészeti Múzeumtől nem től messze, Brenna mellett is van a folyónak fürödhető szakasza, amit már egész kicsi babákkal is látogathatunk, de a nagyobbacskák is élvezni fogják az erdei fürdőzést, a felnőttekről nem is beszélve, hiszen nagyon hangulatos hely.

A kisgyermekek szeretik a Petriolo nevű fürdőhelyet, Vendégházunktól csak 20 percnyi autóútra, nagyon jó szívvel tudjuk ajánlani az egész családnak. Bővebben Petrioloról

Családi programok Toszkánában

Grillezős és főzős programunkra is  a család apraját-nagyját várjuk. A grillezés helyszíne egy toszkán gazda, Salvatore birtoka Casole d’Elsa mellett.

Júliusban és augusztusban kedd esténként (21 órától éjfélig) Casole d'Elsa-ban változatos programok várják az érdeklődőket, hol zenés tánc, hol kézműves foglalkozás,hol bohóc bácsi, hol "Ludobus" azaz játszóbusz, de egy biztos: mindig valami izgalmas dolog.

Ami a Toszkána Vendégház közvetlen környékét illeti, Ampugnano faluban lehet nagyokat futkározni, sétálni, kerékpározni, gőrkorcsolyázni, rollerezni, fára és henger alakú szalmabálákra mászni, teknősbékákat legeltetni, tehén- és szamárbőgést hallgatni, a téren focizni, kosarazni, gumilabdázni, tollasozni, lovakat, kecskét, tyúkot, bárányokat, halakat etetni, kutyákat és cicákat simogatni, tücsköt és békát fogni, pipacsot, fügét, málnát szedni, lehet kártyázni, társasozni, vacsora után szentjánosbogarakat vagy  csillagokat nézni, sötétben bújócskázni, elelmlámpával a juhokra ("ezer csillogó szempár néz vissza ránk" – mondják a gyerekek) és repkedő denevérekre világítani, de a vendéggyerekek számára a legszórakoztatóbbak mégis a saját gyerekeink szoktak lenni.