Toszkána egyik legszebb kertje, a Villa Cetinale

Toszkána egyik legszebb kertje, a Villa Cetinale

A toszkán Villa Cetinale és a körülötte lévő komplexum három építési ütemben épült: az első építési ütemben, 1676-1688 között maga a villa épülete, a melléképületek és a díszkert készült el, a második építési ütemben (1698-1705) a Théba-parkot alakították ki, a harmadik ütemben (1716) pedig a remetelak épült fel.

Toszkána egyik legcsodálatosabb díszparkját és villáját Flavio Chigi, VII. Sándor, a toszkán Chigi bankárcsaládból származó pápa unokaöccse építtette. A Villa di Cetinale Carlo Fontana építész tervei alapján épült pihenőhelynek és nyári rezidenciának. Az elegáns toszkán villa épülete a bejárat felől három szárnyra tagolódik: két könnyedebb, karcsúbb oldalsó szárnyra, és az árkádsorral díszített középső szárnyra. A Villa Cetinale gyönyörű parkja körülöleli az épületet, az olasz kertet az épület mögötti látványos, Toszkánában jellegzetes ciprusfasorokkal szegélyezett sétány váltja fel. A sétány meredek lépcsősorhoz vezet, ezt a toszkán hagyomány szent lépcsőnek, azaz Scala Santának nevezte el. A lépcsősoron felkapaszkodva a remetelak (Romitorio) épületéhez jutunk. A meredek és hosszú felkapaszkodásért a páratlan panoráma bőségesen kárpótolja a kirándulókat: a gyönyörű toszkán vidék látványát a távolban Siena sziluettje egészíti ki, de tiszta időben ellátni egészen az Arbia-folyó vidékéig, Buonconvento, Montalcino és az Amiata-hegy környékéig is. A villa épületétől távolabb eső, védettebb területen alakították ki a parkot, melyet az egyiptomi városról, Thébáról neveztek el. A park egy kőfallal körülkerített hatalmas erdő, melyet mesterséges tavak, sétányok, erdei utak, erdei kápolnák, állatokat ábrázoló kőszobrok díszítenek. Ha a remetelaktól a tovább folyatjuk kirándulásunkat a toszkán természetbe, és van bátorságunk tovább távolodni a Villa Cetinalétől, tíz percnyi gyalogséta után Perninába érünk, ahol a 12. századi templom látványa, egy régi elhagyatott temető, és a páratlan toszkán panoráma lesz a jutalmunk.

 

A Théba-park, a szent lépcsősor (Scala Santa) és a remetelak (Romitorio) szabadon látogatható, a Villa Cetinale kertjét hétfőtől péntekig 9.30 és 12.30 között előzetes bejelentkezés után, fejenként 10 eurós belépőjegy megvásárlásával lehet megtekinteni.

Fotók: villacetinale.com