Toscana és a fürdőhelyek: egy különleges termálfürdő, Bagni di Petriolo, más néven Terme di Petriolo

A különböző toszkán termálfürdők és Toscana hőforrásai közül ki kell emelnünk Bagni di Petriolo-t, mert vendégházunktól autóval mintegy 20 percnyire található. 

Egy különleges termálfürdő,  Bagni di Petriolo története

Bár valószínűleg már az etruszkok és a rómaiak is ismerték, a toszkán Petriolo fürdőhelyről írásos emlékek 1130-tól vannak. Itália-szerte elterjedt híre miatt nemcsak Toscana lakói körében volt kedvelt, hanem a távoli tartományokból is játrak illusztris személyek Petriolóba fürdőkúrázni.

A Sienai Köztársaság szempontjából valószínűleg a legfontosabb látogató II. Pius Piccolomini pápa volt, aki többször is visszatért, látogatásaihoz fontos pápai bullák fűződnek. A Sienai Köztársaság idején, 1250 körül egyszemélyes fürdőkabinokat alakítottak ki, melyekett ettől kezdve a Petriolóba látogatók kibérelhettek. A hanyatlás a XVI. század elején indult, amikor Toszkánában a Bagni San Filippo és Vignoni fürdőhelyek váltak inkább népszerűvé.

Toscana gyönyörű gyógyfürdője, a Terme di Petriolo fürdő sorsa balsorsra fordult, amikor az Ospedale di Santa Maria della Scala di Siena kórház 1713-ban engedélyt kapott arra, hogy Petriolo dűledező falait lebontsa és köveit felhasználja. Az egykor híres toszkán termálfürdő, Terme di Petriolo romjai viszont a mai napig láthatóak Petriolóban.

Wellness és Toszkána:  Bagni di Petriolo

Jelenleg Toscana ezen fontos termálfürdője, Terme di Petriolo nem csak kiépített, hanem természetes formájában (ingyenesen) is látogatható. A Bagni di Petriolo forró kénes vize a kristálytiszta Farma folyó hideg vizével keveredik, így a folyó köveiből kialakított medencék közül mindenki megtalálja a számára megfelelő hőmérsékletűt. A ki-nem-építettségből fakadó további előny, hogy a Toscana romantikus termálfürdőjébe, Petriolóba látogatóknak nem kell semmiféle nyitvatartásához alkalmazkodni, a Bagni di Petriolo akár holdfényes éjszakai fürdőzésre is alkalmas: képzeljünk csak el egy hangulatos nyári éjszakán egy forróvizes medencét a természet lágy ölén, az erdő közepén, egy-egy pohár jó toszkán vörösbor kíséretében, ahol a csendet csak a tiszta vizű folyócska csobogása töri meg. 

Pertiolo kiépített termálfürdőjébe a belépőjegy árak 6 és 13 euró között vannak. A kiépített termálfürdőben a mosdó, öltöző, zuhany használaton kívül külön díj ellenében wellness szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, mint például masszázs, orvosi vizsgálat, inhalációs kúra, aromaterápia és sárpakolás.

Fotók: Bokor I.