Toscana és a fürdőhelyek: egy különleges termálfürdő, Bagni di Petriolo, más néven Terme di Petriolo

A különböző toszkán termálfürdők és hőforrások közül ki kell emelnünk Bagni di Petriolót, mert vendégházunktól autóval csak 20 percnyire található. 

Bagni di Petriolo története

Bár valószínűleg már az etruszkok és a rómaiak is ismerték, a toszkán Petriolo fürdőhelyről írásos emlékek 1130-tól vannak. Itália-szerte elterjedt híre miatt nemcsak a toszkánok körében volt kedvelt, hanem a távoli tartományokból is játrak illusztris személyek Petriolóba fürdőkúrázni.

A Sienai Köztársaság szempontjából valószínűleg a legfontosabb látogató II. Piusz Piccolomini pápa volt, aki többször is visszatért, látogatásaihoz fontos pápai bullák fűződnek. A Sienai Köztársaság idején, 1250 körül egyszemélyes fürdőkabinokat alakítottak ki, melyeket ettől kezdve a Petriolóba látogatók kibérelhettek. A hanyatlás a 16. század elején indult, amikor Toszkánában a Bagni San Filippo és Bagno Vignoni fürdőhelyek váltak inkább népszerűvé.

Petriolo fürdő sorsa balsorsra fordult, amikor a Santa Maria della Scala sienai kórház 1713-ban engedélyt kapott arra, hogy Petriolo düledező falait lebontsa, és köveit felhasználja. Az egykor híres toszkán termálfürdő, a Terme di Petriolo romjai viszont a mai napig láthatóak Petriolóban.

Wellness és Toszkána

Jelenleg a Terme di Petriolo nem csak kiépített, hanem természetes formájában (ingyenesen) is látogatható. A forró kénes víz a kristálytiszta Farma-folyó hideg vizével keveredik, így a folyó köveiből kialakított medencék közül mindenki megtalálja a számára megfelelő hőmérsékletűt. A ki nem építettségből fakadó további előny, hogy a látogatóknak nem kell semmiféle nyitvatartáshoz alkalmazkodni, akár holdfényes éjszakai fürdőzésre is alkalmas: képzeljünk csak el egy hangulatos nyári éjszakán egy forróvizes medencét a természet lágy ölén, az erdő közepén, egy-egy pohár jó toszkán vörösbor kíséretében, ahol a csendet csak a tiszta vizű folyócska csobogása töri meg. 

 

Pertiolo kiépített termálfürdőjébe a belépőjegy árak 6 és 13 euró között vannak. A kiépített termálfürdőben a mosdó-, öltöző- és zuhanyhasználaton kívül külön díj ellenében extra szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, mint például masszázs, orvosi vizsgálat, inhalációs kúra, aromaterápia és iszappakolás.

Fotók: Bokor István