Siena város története

Siena, Toszkána gótikus gyöngyszeme

Siena már az etruszkok idején lakott terület volt. Siena települést Augustus császár alapította Saena Iulia néven. A legrégebbi írásos dokumentum, amelyben Sienát említik, az a Kr. u. 70-ből származó irat, melyben az egyik római szenátor arról számol be, hogy Sienába tett hivatalos látogatása során áltemetéssel csúfolták ki a sienaiak. A korai középkorban Siena egyházmegyei és püspöki székhely volt. A Longobárdok idején Sienában a hatalmat a királyi ispán gyakorolta, Nagy Károly idején pedig a gróf.

A X. sz.-tól Siena virágzásnak indult. Mivel fontos, Rómába vezető kereskedelmi útvonalak kereszteződésében épült, Siena jelentős várossá fejlődött. A Sienai Köztársaság idejét 1125-től számítjuk, ekkor mozdították el hivatalából a püspököt, és ettől kezdve gyakorolta a hatalmat Siena város és a Sienát környező vidék felett a választott konzuli tanács. A XII. sz. elején Siena terjeszkedni kezdett és szövetségeseket gyűjtött. Mivel Siena gazdasági és politikai befolyása nőtt, harcba szállt Toszkána nyugati területeiért Firenzével szemben. Siena szoros kapcsolatot ápolt az egyházi állammal, és Róma ebben az időben gyakorta folyamodott bankkölcsönért Sienához, a sienai bankárokhoz.

Siena 1287-ig a császárpárti ghibellin oldalon állt a pápapárti guelf Firenzével szemben. A Monteapertinél 1260-ban vívott emlékezetes csatában Siena a ghibellinek oldalán legyőzte a guelfeket és Firenzét. 9 évvel később, 1269-ben Colle di Valdelsánál viszont Siena csatát vesztett, és a guelfek átvették Siena város irányítását először a Harminchatok Tanácsán keresztül, majd 1277-től a sienai Harminchatok Tanácsából kizárták a nemesi dinasztiák képviselőit, 1280-ban Sienában megalakul a Tizenötök Tanácsa, mely 1286-ig marad Siena város élén, 1286-tól pedig Sienát Kilencek Tanácsa kormányozta. A guelfek és a ghibellinek közötti háborúskodásoktól megtépázott Siena gazdasági és kulturális értelemben is fénykorát élte a sienai Kilencek Tanácsának idején.

Az 1348-as pestisjárvánnyal megkezdődött Siena lassú hanyatlása. Siena területi terjeszkedése ettől még folytatódott, a Sienai Köztársaság bukásának idején Toszkána területeinek harmada Siena fennhatósága alá tartozott. A Sienai Köztársaság, amely korát megelőzte demokratikus államberendezkedésével, 1555. április 21-én megdőlt, ugyanis V. Károly 3 évnyi ostrom után bevette Sienát, majd néhány év múlva Siena I. Cosimo de’ Medici,Toszkána nagyhercege terjeszkedő politikájának esett áldozatul.