Siena főtere, a Piazza del Campo

Siena főtere, a piazza del Campo

Toszkána gótikus gyöngyszemének legfontosabb tere a piazza del Campo. Különlegességét kagylóformájának köszönheti. Siena főtere építészetileg teljesen töretlen, egységes stílusú.  Hírnevét növeli az évente kétszer itt rendezett világhírű palio

Egy ősi megállapodás értelmében Siena főtere, a piazza del Campo és a téren található városháza, a Palazzo Pubblico di Siena nem tartozik egyik városrészhez, azaz contradához sem. A főtér 3 fő utca kereszteződésében található, hangulata harmóniát, nyugalmat sugároz. A sienaiak büszkék városuk főterére, mert úgy tartják, hogy a szépség iránt való szenvedélyes vonzalmuk tanújele, melyről idejekorán bizonyságot adtak. A sienai Piazza del Campo a középkori építészet egyik legszebb remekműve.

A sienai főtér félkör alakú, formája egy felfordított, dél felé néző kagylóhéjra emlékeztet. A padlózat vörös téglaburkolatát a fehér csíkok kilenc cikkre osztják. A teret épületek szinte teljes gyűrűje fogja közre, melyet 11 (egykor 12) sugárirányú utacska tör meg, melyeket szándékoltan takarnak a boltívek és a föléjük emelt épületszintek. Siena főterének geometriája kihasználja a terület adottságait, és így a különleges helyszínt a tudatos tervezés érzetével ellenpontozza. A főtér, melynek   kerülete 333 méter,  látványosan két részre osztott. Az egyik a belső, mélyebben fekvő rész, amely a tér középső és déli részét foglalja el, padlózata a  sienai kilencek tanácsát idézően kilenc cikkre osztott, s a másik, az azt körülvevő külső rész, melyet kőlapok burkolnak.

A terület, ahol jelenleg a főtér található, eredetileg a pangó esővíz miatt elmocsarasodott, majd lecsapolták. Az első írásos dokumentum, amely említi a sienai piazza del Campo területrendezését, 1169-ből származik. Ekkor még a Piazza del Campo és a Piazza del Mercato, amely jelenleg a városháza mögött található, egybefüggő füves területet képezett Siena városán belül, innen származik elnevezése: campo olaszul mezőt, rétet jelent. 1193-ban foglalták először írásba a két tér, a sienai piazza del Campo és a piazza del Mercato (piactér) elválasztását, a területet akkoriban „Campus Fori” néven említik, ami a piac jellegére utal. 1270-ig, a sienai huszonnégyek tanácsának kormányzása idején (1236-1270), a később Siena főterévé alakult területet piacozásra és vásározásra használták. Elhelyezkedése miatt a sienaiak már akkor is előszeretettel találkoztak egymással a jelenlegi Campo területén, mely a sienai városrészek közötti találkozási pont volt. Már akkor tetten érhető a tudatosság a sienai városvezetők részéről a piazza del Campo területi rendezési tervét illetően, mert az akkori városvezetés tervei szerint nemcsak a vásárok és a piac helyszínéül szolgált volna, hanem a polgári ünnepek színteréül is, annak analógiájára, ahogy a dóm a vallási ünnepeknek adott otthont.

Az 1262. évi rendeletekben jelennek meg a  piazza del Campo rendezését célzó első szabályozások: Siena főterére néző épületeknek csak kettő vagy három kis oszloppal megosztott ablakai lehettek, és megtiltották a piazza del Campóra néző erkélyek, illetve balkonok nyitását, ugyanakkor rendelkeztek a sienai főtérre vezető 12 bejárat tökéletesítéséről is. A főtér belső kagylójának téglákkal való burkolása 1333-1334-ben készült, a külső rész burkolata pedig 1347-1348-ban.