Siena főtere, a Piazza del Campo

Siena, Toszkána gótikus gyöngyszemének legfontosabb tere

A Piazza del Campo Siena város főtere. Különlegességét kagylóformájának köszönheti. Siena főtere építészetileg teljesen töretlen, egységes stílusú. Arról is híres, hogy évente kétszer itt, Siena főterén, a Piazza del Campo-n zajlik a világhírű sienai Palio.

Egy ősi megállapodás értelmében Siena főtere, a Piazza del Campo és a téren található Városháza, azaz a Palazzo Pubblico di Siena nem tartozik egyik sienai városrészhez, azaz contrada-hoz sem. Siena főtere, a Piazza del Campo Siena 3 fő utcájának kereszteződésében található, hangulata harmóniát, nyugalmat sugároz. A sienaiak büszkék városuk főterére, mert úgy tartják, hogy a szépség iránt való szenvedélyes vonzalmuk tanújele, melyről idejekorán bizonyságot adtak. A sienai Piazza del Campo a középkori építészet egyik legszebb remekműve.

A sienai főtér félkör alakú, formája egy felfordított, Dél felé néző kagylóhéjra emlékeztet. A padlózat vörös téglaburkolatát a fehér csíkok kilenc cikkre osztják. A sienai Piazza del Campo teret épületek szinte teljes gyűrűje fogja közre, melyet 11 (egykor 12) sugárirányú utacska tör meg, melyeket szándékoltan rejtenek a boltívek és a föléjük emelt épületszintek. Siena főterének geometriája kihasználja a terület adottságait, és így a különleges helyszínt a tudatos tervezés érzetével ellenpontozza.

A sienai Piazza del Campo leghangsúlyosabb épülete a Palazzo Pubblico di Siena, azaz a sienai Városháza, mely látványosan lezárja a völgy felé a teret. A sienai Piazza del Campo-n minden vizuális vonal a Városháza, azaz a Palazzo Pubblico felé tart: a lejtők, a lépcsők, az épületek vonalai, és a padlózat vonalai is, ezzel különleges hangsúlyt adva a sienai Városháza, azaz a Palazzo Pubblico di Siena épületének, és ezzel is jól kifejezi a sienaiak tiszteletét városuk és annak közintézményei iránt.

Siena főtere, a Piazza del Campo kerülete 333 méter. A sienai Piazza del Campo két részre van felosztva: a belső, mélyebben fekvő részre, amely a tér középső és déli részét foglalja el, melynek padlózata sienai Kilencek Tanácsát idézően kilenc cikkre van felosztva, valamit az azt körülvevő külső részre, melyet kőlapok burkolnak.

A terület, ahol jelenleg Siena főtere, a Piazza del Campo található, eredetileg a pangó esővíz miatt elmocsarasodott, majd lecsapolt terület volt. Az első írásos dokumentum, amely említi a sienai Piazza del Campo területrendezését, 1169-ből származik. Ekkor még a Piazza del Campo és a Piazza del Mercato, amely jelenleg a Városháza mögött található, egybefüggő füves területet képezett Siena városán belül, innen származik elnevezése: Campo olaszul mezőt, rétet jelent. 1193-ban foglalják először írásba a két tér, a sienai Piazza del Campo és a Piazza del Mercato (piactér) elválasztását, a területet akkoriban „Campus Fori” néven említik, ami a piac-jellegére utal.

1270-ig, a sienai Huszonnégyek Tanácsának kormányzása idején (1236-1270), a később Siena főterévé alakult területet piacozásra és vásározásra használták. Elhelyezkedése miatt a sienaiak már akkor is előszeretettel találkoztak egymással a jelenlegi Campo területén, mely a sienai városrészek közötti találkozási pont volt. Már akkor tetten érhető a tudatosság a sienai városvezetők részéről a Piazza del Campo területi rendezési tervét illetően, mert az akkori sienai városvezetés tervei szerint nemcsak a vásárok és a piac helyszínéül szolgált volna, hanem a polgári ünnepek színteréül is, annak analógiájára, ahogy a Dóm a vallási ünnepeknek adott otthont.

Az 1262. évi rendeletekben jelennek meg a sienai Piazza del Campo főtér rendezését célzó első szabályozások: Siena főterére néző épületeknek csak kettő vagy három kis oszloppal megosztott ablakai lehettek, és megtiltották a Piazza del Campóra néző erkélyek, illetve balkonok nyitását, ugyanakkor rendelkeztek a sienai főtérre vezető 12 bejárat tökéletesítéséről is. A sienai Piazza del Campo belső kagylójának téglákkal való burkolása 1333-1334-ben készült, a külső rész burkolata pedig 1347-1348-ban.

Fotók: Andreina Schoeberlein