San Galgano, a legelső toszkán gótikus templom

San Galgano apátság Toscanában, Ampugnano falutól 20 percnyi autóútra található, közigazgatásilag Chiusdino Önkormányzat területéhez tartozik, Siena provinciában, nyugati irányban, azaz a Massa Marittima és Follonica felé vezető út mentén.

Vendégházunktól a gyönyörű toszkán dombok között 20 percnyi autókázás után megérkezünk Toszkána egyik gyöngyszeméhez. A látvány már távolról lenyűgöző: a monumentális épület tető nélkül áll, mégsem érzi az ember a teljesség hiányát. A San Galgano-apátságba belépőjeggyel lehet belépni, árak: 1,50 euró 18 év alatt és 65 év felett, 2 euró 18-65 éves korig. A templom reggel 9 és este 8 között látogatható.

San Galgano és a gótika

A gótika legfőbb művészi feladata a román stílushoz hasonlóan a templomépítés, de a gótikában a székesegyházak nagyobb hangsúlyt kapnak.

A gótikus stílus kidolgozásában a 12. században a ciszterci rend döntő szerepet vállalt. A San Galgano-apátságon a gótika építészetének minden jellegzetes elemét megfigyelhetjük: a csúcsíves vagy bordás keresztboltozatot, melynek alkalmazásával lehetővé vált a romanika templomaihoz képest a magasabb terek és a  vékonyabb falak építése.

Színtén újítás a romanikához képest, hogy a csúcsíves boltozattal nemcsak négyzet alapú tereket lehetett lefedni, hanem téglalap alapúakat is. San Galgano elrendezése is hosszanti,

homlokzatán  megfigyelhető a gótikus stílusú katedrálisok homlokzatát díszítő kör alakú, kőrácsos ablak, a rózsaablak helye.

San Galgano téralakításán a gótika legfőbb törekevése, a román stílus alaprajzi elrendezésének és felépítésének továbbfejlesztése látható: a térrészek egyesítése áttekinthető, magasba törő, az ablakok (és főleg a tető hiánya) miatt erősen bevilágított téregyüttes.

San Galgano története röviden

A San Galgano gótikus apátságot ciszterci szerzetesek építették 1218 és 1288 között. San Galgano volt az első gótikus templom Toszkánában. A Frosinone közeléből, Casamaréból érkező ciszterci szerzetesek azért éppen erre a helyre építették San Galgano gótikus templomát, mert a Merse-folyó a közelben folyik, erdők, művelhető síkság mellett fekszik, és a Maremma-vidék fontos közlekedési útvonala, a Maremmana is itt halad el.

San Galgano fontos személyiségeknek adott otthont egészen addig, amíg az 1329-ben bekövetkezett éhínség, az 1348-as pestisjárvány és a különböző csapatok fosztogatása súlyos károkat okozott San Galgano apátságának.

Ezt követően az apátság birtokán zsoldos bandák pusztítottak, fosztogattak, a szerzetesek pedig a 15. sz. végén Sienába költöztek el. 1786-ban villám csapott a harangtoronyba, mely az apátság tetejére omlott rá. A templomot 1789-ben szentségét megszüntették (execratio, a római katolikus egyházjogban a templom megszentelésének(consecratio) hatását megszünteti).

Jelenleg San Galgano kiállítások, koncertek, a Montesiepi-kápolna pedig esküvők színhelyéül szolgál.

A Montesiepi-kápolna

San Galgano-apátságból rövid séta következik a Montesiepi-dombra. A kaptatón felkapaszkodás erőfeszítéseiért a panoráma bőségesen kárpótolja az utazót.

A kör alakú Montesiepi-kápolna 1181 és 1185 között épült. A monda szerint egy chiusdinói lovag Galgano Guidotti, miután nagyvilági és harcos életmódjától megcsömörlött, kardját egy sziklába vágta, így mondva búcsút a hadakozásnak, és békés életmódra tért át. A sziklába vágott kard így a béke szimbóluma lett, a kard kereszt alakú markolatában pedig sokan a feszületet látják. A szikla a belevágott karddal jelenleg a kör alakú Montesiepi-kápolna közepén látható. A monda szerint Galgano Guidotti lovag, miután kardját a sziklába vágta, visszavonult, remete életmódot folytatott, és a montesiepi remetelakban lakott.

A 14. században a kör alakú kápolnát egy téglalap alakú oldalszárnnyal egészítették ki, melyet a híres sienai festő, Ambrogio Lorenzetti freskói díszítenek.

Fotók: ho visto nina volare