Parkolás Sienában

Sienában is, mint Olaszországban általában, a sárga színnel felfestett parkolóhelyeken csak különleges esetekben szabad megállni: mozgássérültet szállító járművel, mentőautóval, és így tovább. Ezt helyenként nagyon szigorúan veszik, előfordul, hogy a figyelmetlen autós mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyen hagyott járművét gyorsan elszállítják.

A kék színnel felfestett parkolóhelyek fizetős parkolók. A felszíni fizetős parkolókban a parkolásért hétfőtől szombatig reggel 8 és este 8 óra között óránként másfél euró a díj. Vasárnap és ünnepnapokon, valamint este 8 és reggel 8 között a parkolás ezeken a parkolóhelyeken ingyenes.

A fehér színnel felfestett parkolóhelyek nem fizetős, hanem ingyenes parkolók, de előfordulhat, hogy használatukat korlátozzák. Nagyon fontos tehát, hogy a fehér színnel felfestett parkolóhelyen való parkolás előtt figyelmesen tájékozódjunk a korlátozásokat illetően: egyes helyeken csak bizonyos ideig (pl. 30 perc) szabad várakozni, ilyenkor a parkolás megkezdésének idejét az autóban a szélvédő mögött jól látható helyen jelezni kell. Más esetekben a fehér színnel felfestett parkolók használata csak az adott környéken lakók számára megengedett, ők a parkolási engedélyt a szélvédő mögött jól látható helyen el is helyezik.

Ingyenes parkolóhelyek Sienában

Sienában az utcai, tehát közterületen lévő fizetős parkolóhelyeken is ingyenesen lehet parkolni este 8 és reggel 8 között, és vasárnap- és ünnepnapokon. No de mi a helyzet hétfőtől szombatig, nap közben?

Ingyenes parkoló Siena nyugati oldalán

Vendégházunktól legcélszerűbb az az ingyenes parkolóhely, ahonnan Siena belvárosát ingyenes mozgólépcső-rendszeren keresztül tudjuk megközelíteni. Ez a parkoló a Via Esterna di Fontebranda végén, a 100-as házszám környékén van. A parkoló gps-koordinátái:  43°19’04.8″N 11°19’29.0″E illetve  43.317996, 11.324728.

Ez az ingyenes parkoló nem túl nagy, és könnyen előfordulhat, hogy mire odaérünk, tele van. Ekkor dönthetünk úgy, hogy a via Esterna di Fontebranda túloldalán lévő fizetős, fedett parkolóban, a Santa Caterinában hagyjuk az autónkat megkezdett óránként 2 euróért, vagy egyszerűen tovább is állhatunk, és egy másik, Siena belvárosához közeli ingyenes parkolóban próbálunk szerencsét.

Ha sikerült a Fontebranda kapu környékén leparkolni az autót, akkor a kapun áthaladva, a szökőkút mellett jobb kéz felé fogjuk találni az ingyenes mozgólépcső-rendszer nem túl jól kitáblázott bejáratát.

A város nyugati oldalán, a Siena Ovest lehajtónál, a Colonna San Marco közelében és a strada Massetana Romana mentén sok ingyenes parkolóhely van (takarítás miatt tilos parkolni minden hónap második és negyedik szombatján). Innen tömegközlekedéssel 5 perc alatt a belváros közepén vagyunk, a kisbuszok például a piazza Duomóra visznek.

Ingyenes  parkloló Sienában, az erőd (Fortezza Medicea) közelében

A Fortezza Medicea közelében is találunk ingyenes parkolót. A városközpont innen kb. nyolcszáz méter, az erőd parkján át kellemes, rövid séta. Kis szerencsével szabad parkolóhely is akad, hacsak nem szerdán, a sienai heti piac idején próbálkozunk, hiszen szerdánként reggeltől kora délutánig biztosan zsúfolásig van. A címe: via Bruno Bonci 1. GPS-koordinátái: 43°19’10.6″N 11°19’25.5″E illetve 43.319603, 11.323757

Ha nem találtunk itt ingyenes parkolóhelyet, dönthetünk úgy, hogy a közeli fizetős, fedett parkolóban, a Parcheggio lo Stadióban hagyjuk az autónkat megkezdett óránként 2 euróért., vagy egyszerűen tovább is állhatunk.

További ingyenes parkolók Siena külvárosában

A város déli oldalán a via Piccolomini, esetleg a via Girolamo Gigli mentén parkolhatunk. A kisbuszokkal innen tíz perc alatt bejutunk a Piazza del Campo közelébe. Javasoljuk még a via Peruzziról nyíló via Cozzarellit, itt hagyva járművünket a belvárost a Porta Pispinin át közelíthetjük meg.

A via delle Province elején egy nagy, ingyenes parkolót találunk. Tömegközlekedéssel (10-es busszal) negyed óra alatt a belvárosba jutunk, jegyet a megállók közelében vásárolhatunk.

Fizetős parkolók Sienában

Felszíni fizetős parkolók Sienában

Vasárnap és ünnepnapokon a felszíni fizetős parkolókban is ingyenes a parkolás. Hétfőtől szombatig reggel 8 és este 8 között a parkolási díj másfél euró óránként, ami a parkolóautomatánál fizetendő.

Piazza Amendola

A Porta Camollia közelében található, ahonnan kényelmesen, néhány perces sétával a belvárosba jutunk.

Szombat délelőttönként 8 és 11 óra között takarítás miatt ne parkoljunk itt.

Via Bastianini – Porta S. Marco

A Porta Laterina közelében találjuk ezt a felszíni parkolót, bár városfalon belül van, innen még húsz perc séta Siena főtere, a Piazza il Campo.

Via Roma

Innen a Porta Romanán keresztül közelíthetjük meg a történelmi belvárost.

Fedett, fizetős parkolók Sienában

Sienában a fedett, fizetős parkolók árai általában magasabbak a felszíni parkolókénál. Kivételt képez a vasútállomás mellett található fedett parkoló, ahol az első óra 50 cent, két euróért pedig egész nap parkolhatunk. Innen a mozgólépcső-rendszer használatával és sétával juthatunk a belvárosba, a Porta Camollián keresztül.

A  többi fedett fizetős parkolóban óránként 2 euróért parkolhatunk. A Stadio parkolóban minden nap este 8 és reggel 7 között ingyenes a parkolás, míg  többiben mindig fizetni kell.

San Francesco: Via B. Peruzzi – Porta Ovile (fedett parkoló) mozgólépcső-rendszeren keresztül is meg lehet közelíteni a belvárost

Il Duomo-Via del Nuovo Asilo – Porta San Marco (fedett parkoló)

Il Campo-Via Fontanella-Porta Tufi (fedett parkoló)

S.Caterina-Via Esterna Fontebranda (fedett parkoló): Mozgólépcső-rendszeren keresztül is meg lehet közelíteni a belvárost.