Parkolás Sienában

Sienában is, mint Olaszországban általában, a sárga színnel felfestett parkolóhelyeken csak különleges esetekben szabad megállni: mozgássérültet szállító jármű, mentőautó, és így tovább. Ezt helyenként nagyon szigorúan veszik, előfordul, hogy a figyelmetlen autós mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyen hagyott járművét gyorsan elszállítják.

A kék színnel felfestett parkolóhelyek fizetős parkolók. A felszíni fizetős parkolókban a parkolásért hétfőtől szombatig reggel 8 és este 8 óra között óránként másfél euró a díj. Vasárnap és ünnepnapokon, valamint este 8 és reggel 8 között a parkolás ezeken a parkolóhelyeken ingyenes.

Ingyenes parkolóhelyek Sienában

A fehér színnel felfestett parkolóhelyek nem fizetős, hanem ingyenes parkolók, de Siena városában is (Olaszország többi részéhez hasonlóan) előfordulhat, hogy használatukat korlátozzák. Nagyon fontos tehát, hogy a fehér színnel felfestett parkolóhelyen való parkolás előtt figyelmesen tájékozódjunk a korlátozásokat illetően: egyes helyeken csak bizonyos ideig (pl. 30 percre) szabad várakozni, ilyenkor a parkolás megkezdését az autóban a szélvédő mögött jól látható helyen jelezni kell. Más esetekben a fehér színnel felfestett parkolók használata csak az adott környéken lakók számára megengedett, ilyenkor a parkolási engedélyt kell a szélvédő mögött jól látható helyen elhelyezni.

 
 
A Fortezza Medicea körül, a Viale Vittorio Veneto mentén vannak ingyenes parkolóhelyek. (Takarítás miatt tilos parkolni minden szombaton reggel 6 és 8 óra között). A San Prospero városrészben is vannak ingyenes parkolóhelyek (takarítás miatt tilos parkolni minden pénteken reggel 6 és 9 óra között): Viale XXIV Maggio, Viale Trento, Viale Trieste, Via Oberdan, via Monte San Michele, via Corridoni . Szerdánként a heti piac miatt reggeltől 13-14 óráig szinte lehetetlenség parkolóhelyet találni ezen a környéken. A városközpont kb. nyolcszáz méter, az erőd parkján átvezető kellemes séta.
 


 A Porta Camollia környékén több ingyenes parkolóhelyet találunk, a Viale Mazzini mentén (takarítás miatt tilos parkolni minden kedden reggel 9 és 11 óra között), a Viale Nino Bixio mentén (takarítás miatt tilos parkolni minden hó második és negyedik csütörtökjén 13 és 15 óra között), és a Viale Don Minzoni mentén (takarítás miatt tilos parkolni minden kedden reggel 7.30 és 10 óra között). A Viale Mazziniről kiváló a tömegközlekedés, pár perc alatt be lehet jutni a Piazza del Sale-ra. Gyalog kb. egy kilométeres séta.
 
 A város déli oldalán a Via Piccolomini, esetleg a Via Girolamo Gigli mentén parkolhatunk. A kisbuszokkal innen tíz perc alatt bejutunk a Piazza del Campo közelébe. Javasoljuk még a via Peruzziról nyíló via Cozzarellit, itt hagyva járművünket a belvárost a Porta Pispinin át közelíthetjük meg.
 

 
 
A város északi oldalán hétfőtől szombatig reggel 8 és este 8 óra között időkorlátozással használható parkolóhelyek találhatóak  a Piazza d’Armi (120 perc), és a Via Mameli (60 perc) mentén. Ide csak ötszáz méter a Porta Camollia, tömegközlekedéssel néhány perc alatt a belvárosban vagyunk. A via Avignone mentén is sok ingyenes, időkorlátozás nélkül használható parkolóhely található. (Takarítás miatt tilos parkolni minden szombaton reggel 8 és 12 óra között.)

 
 A Stellino városrész könnyen megközelíthető a Siena Nord és a Siena Acquacalda autópálya-lejáró felől is. Itt a Viale Fiorentina mentén csak 30 percre lehet megállni, ingyenes parkolóhelyeket találunk az Esso benzinkút előtti parkolóban (takarítás miatt tilos parkolni minden hónap második és negyedik szombatján reggel 6 és 8 óra között). A via delle Province elején egy nagy, ingyenes parkolót találunk. Tömegközlekedéssel (10-es busszal) negyed óra alatt a belvárosba jutunk, jegyet a megállók közelében vásárolhatunk.
 
A város nyugati oldalán, Siena Ovest lehajtónál, a Colonna San Marco közelében és a Strada Massetana Romana mentén sok ingyenes parkolóhely van (takarítás miatt tilos parkolni minden hónap második és negyedik szombatján). Innen tömegközlekedéssel 5 perc alatt a belváros közepén vagyunk, a kisbuszok például a Piazza Duomo-ra visznek.

Fizetős parkolók

Vasárnap és ünnepnapokon a felszíni fizetős parkolókban is ingyenes a parkolás. Hétfőtől szombatig reggel 8 és este 8 között a parkolási díj másfél euró óránként, ami a parkolóautomatánál fizetendő.
1. Piazza Amendola
A Porta Camollia közelében található, ahonnan kényelmesen, néhány perces sétával a belvárosba jutunk.
 Szombat délelőttönként 8 és 11 óra között takarítás miatt ne parkoljunk itt.
2. Via Bastianini – Porta S. Marco
A Porta Laterina közelében találjuk ezt a felszíni parkolót.
3. Via Roma
Innen a Porta Romanán keresztül közelíthetjük meg a történelmi belvárost.
4. Viale Fruschelli
Ez az Erődhöz esik közel.

Sienában a fedett, fizetős parkolók árai általában magasabbak a felszíni parkolókénál. Kivételt képez a vasútállomás mellett található fedett parkoló, ahol az első óra 50 cent, két euróért pedig egész nap parkolhatunk. Innen mozgólépcsőn keresztül eljuthatunk a belvárosba, a Porta Camollián keresztül.

A  többi fedett fizetős parkolóban óránként 1.70 euróért parkolhatunk. A Stadio parkolóban minden nap este 8 és reggel 7 között ingyenes a parkolás, míg  többiben mindig fizetni kell.
San Francesco: Via B. Peruzzi – Porta Ovile (fedett parkoló) Mozgólépcső-rendszeren keresztül is meg lehet közelíteni a belvárost

Il Duomo-Via del Nuovo Asilo – Porta San Marco (fedett parkoló)
Il Campo-Via Fontanella-Porta Tufi (fedett parkoló)
S.Caterina-Via Esterna Fontebranda (fedett parkoló)
Mozgólépcső-rendszeren keresztül is meg lehet közelíteni a belvárost