Parkolás Firenzében

ZTL: Védett övezet    

Firenzében a belváros teljes területe védett övezet, 1982-ben az Unesco a Világörökség részévé nyilvánította. Ennek megfelelően a behajtást szigorúan szabályozzák, a jogosultság ellenőrzésére rendszámot a behajtásnál videokamerákkal leolvassák.

FiZTLsm

A nem állandó lakosok számára a védett övezetbe autóval való behajtás tilos hétköznapokon 7.30-tól 19.30-ig, szombaton 7.30-tól 18.00-ig, valamint a május 21-től szeptember 25-ig tartó időszakban csütörtöktől szombatig 23.00-tól 3.00-ig is.
 
Nincs behajtási korlátozás kerékpárra, motorkerékpárra és segédmotoros kerékpárra.
 
A gyalogosforgalmi övezetbe gépjárművel való behajtás mindig tilos.


Ingyenes parkolók Firenzében

Firenze külvárosában kényelmes, ingyenes parkolókat találunk, ezek főbb útvonalak, autópálya-kijáratok mellett vannak, ahonnan a belváros tömegközlekedéssel elérhető.

FIRENZE CERTOSA

Certosa

Kis ingyenes parkoló, mely az A1 autópálya és a Firenze-Siena gyorsforgalmi út elágazásánál, a Firenze Impruneta autópálya-kijáratnál található.  Innen a 37-es busszal mintegy 20 perc Firenze belvárosa.

 

GALLUZZO

A Piazza Acciauoli-n is ingyen parkolhatunk. Ez nyugodt környék, lakóövezet, ahonnan a 36-os és a 37-es busszal érjük el a belvárost.

PONTE A GREVE

A Scandicci autópálya-kijáratnál lévő Ponte a Greve bevásárlóközpont előtt található ingyenes parkoló. Közel a villamos (Tramvia) megállója, mintegy 15 perc alatt elérjük a Santa Maria Novella központi vasútállomást.

SAMSUNG DVC PICTURES

Fizetős parkolók Firenzében

PIAZZALE MICHELANGELO


Ez a belvároshoz egyik legközelebb eső parkoló, ami 2016. februárig ingyenes volt, azóta viszont fizetős: az első óra 1 euró, minden további óra 2 euró. A reggeli és az esti órákban könnyebben, de kis szerencsével nap közben is találhatunk itt szabad parkolóhelyet. Népszerűségét nemcsak a parkolásnak köszönheti, hanem az innen feltárulkozó gyönyörű firenzei kilátásnak is, ezért sokan csak a firenzei panoráma megtekintésének idejére parkolnak a Piazzale Michelangelo-n.  A Piazzale Michelangelo tér hasonlóan viszonyul Firenzéhez, mint a Citadella Budapesthez. A nagyon kellemes, fákkal szegélyezett Viale Michelangelón keresztül mintegy fél órás sétával érhetjük el a Ponte Vecchiót, vagy mintegy negyed órás buszozással (13-as) a Santa Maria Novella központi vasútállomást.

PiazzaleMichelangelo

Parkolóházak Firenzében

Non-stop nyitva tartó parkolóházakat a védett övezeten belül bőven is találunk, szabad parkolóhelyet bennük már nehezebben, gyakran  praktikusabbak a védett övezet határán, illetve azon kívül elhelyezkedő parkolóházak.
A parkolás napi ára 14 eurótól indul (Viale Europa), gyakoribbak azonban a 18-25 eurós napidíjak.