Monteriggioni

Monteriggioni, a nyugodt toszkán kisváros

 

Monteriggioni középkori városka, a vendégházunktól 15 km-re, San Giminanótól délkeletre. Dombtetőre épült település, akik kedvelik a szűk utcákat és aprócska házakat, feltétlenül meg kell látogatniuk. Monteriggioni a Firenze felől Sienába érkezők számára már az autópályáról szembe tűnik. A rendkívül nyugodt toszkán kisváros egy nagy négyszögletes tér, a piazza Roma köré épült. A térre a helyi templom, a Santa Maria Assunta néz.

A várost körülvevő védőfal 2 méter széles, 570 méter hosszú és 20 méter magas. A fal eredeti tizenöt tornyából tizenegy torony maradt fenn. A városfal két egybefüggő szakasza mellett sétányt alakítottak ki, így 1-2 eurós belépődíj ellenében felmászhatunk Monteriggioni városfalára, és madártávlatból gyönyörködhetünk nemcsak Monteriggioni, hanem a körülötte elterülő toszkán táj szépségében is. Monteriggioni már a Chianti-vidék csücske, városfalairól a jellegzetes szőlős – dombos toszkán táj is látszik.

Monteriggioni Dante korában

Monteriggioni a Monte Ala nevű domb tetején épült, az erőd és a várfal 1213-1219 között. Dante is említi Monteriggionit az Isteni színjátékban: a pokol kilencedik körének óriását azokhoz a tornyokhoz hasonlítja, melyek még ma is körbeveszik a várost; Dante idejében ezek a tornyok még ritkaságszámba mentek.

Összesen 15 torony épült a városfalak mentén, ami a Monte Ala tetején tényleg úgy fest, mint egy korona: Dante Monteriggioni tornyokból álló koronáját említi.

Monteriggioni, a bevehetetlen erőd

Monteriggioni erődjét a Sienai Köztársaság építette Firenze megállítására. Ekkoriban a rivális Siena és Firenze több alkalommal csapott össze, és Monteriggioni ezek alatt a harcok alatt kiérdemelte a bevehetetlen erőd címet, mert több mint három évtizedig senki sem tudta bevenni.

Azonban az 1500-as évek közepén Monteriggioni főszereplője volt egy fontos, korszakváltó eseménynek: 1554 áprilisában a települések önállósága megszűnt. Firenze hadserege Marignano márki vezetésével Monte Ala lábánál gyülekezett. Firenze ki akarta terjeszteni hatalmát egész Toszkánára. Monteriggioni megkerülhetetlen volt Siena felé, de ez volt az utolsó város is, amelyik képes volt felvenni a harcot.

Az ellenállás vezetője Giovannino Zeti kapitány, száműzött firenzei volt. Végül Zeti kapitány árulása Monteriggioni városát harc nélkül a firenzeiek kezére juttatta, rést ejtve így a sienaiak védelmi vonalán. Zeti kapitány árulása végeredményben a Sienai Köztársaság  bukását okozta.

Monteriggioni és a kultúra

Monteriggioni legjelentősebb kulturális eseménye a minden évben két júliusi hétvégén megrendezett középkori ünnep, amikor vacsora, korhű jelmezekbe öltözött kézművesek és sok más szórakoztató program várja a világ minden tájáról ideérkező látogatókat. “Monteriggioni di torri si corona” a fesztivál neve, ami Dantét idézi. Magyarul szabad fordításban  “Tornyos koronájú Monteriggioni”. A fesztiválon  a középkori hagyományokat és szokásokat elevenítik fel. Ezen alkalmakkor  az utcákat nem elektromos közvilágítás, hanem fáklyák világítják meg, fizetőeszköznek a szkúdót használják.
Monteriggioni történeti múzeumát látni kell. Középkori fegyvereket és páncélokat mutat be, sokat még ma is lehetne használni és viselni.

Monteriggioni festői szépsége, érintetlensége vitathatatlan: itt forgatták többek között az öt Oscar-díjat nyert Gladiátor című film (Ridley Scott (2000)), és a kilenc Oscar-díjat nyert Az angol beteg című film (Anthony Minghella (1996)) néhány jelenetét.

Parkolás Monteriggioniban

A városfalon csak engedéllyel lehet behajtani, a kocsit a kívül található teraszos parkolóban hagyhatjuk, ahonnan viszont élvezhetjük a festői kilátást . A parkoló városkapuhoz közelebbi teraszain a parkolás fizetős, a városkaputól távolabb azonban olcsóbban parkolhatunk.