Colle di Valdelsa, az üveggyártás paradicsoma

Colle di Val d’Elsa: üveg és kristály

A középkorban az Elsa-folyó völgyében (Valdelsa) több városban is virágzó üvegművesség volt: San Miniato, Montaione, Gambassi (Gambassino pohár), Camporbiano (1230), San Gimignano, Colle di Valdelsa, Empoli, Castelfiorentino és Certaldo a legnevezetesebb középkori üvegműves városok.

A legkorábbi írásos emlékek a Colle di Valdelsai üvegművességről 1331-ből származnak. 1820-ban Leucci pisai iparos, Modigliani livornói bankár, és Mathis francia üvegműves összeálltak, hogy megalapítsák az első üveggyárat Colle di Valdelsában.

Az üveggyár a Colle di Valdelsa-i Szent Ágoston-templom egyik szárnyában kapott helyet. Sík- és öblösüvegeket állítottak elő. 1841-ben Mathis francia üvegművest Giovan Battista Schmid követte a Colle di Valdelsai üveggyárban. Termékei: üvegmécsesek, flaskák, üvegtálak, vizespoharak, talpas poharak. A Colle di Valdelsai termékek miatt Schmid 1844-ben, 1855-ben és 1861-ben aranyérmet, és sok más díjat is nyert.

Colle di Valdelsa: az aranykor

1873-ban a a Colle di Valdelsa-i üveggyártó üzemet újabb részleggel bővítették, így összesen már 1200 négyzetméteren 154-en dolgoztak a a Colle di Valdelsai üzemben, évi 8000 munkadarabot állítottak elő. 1888-ban felavatták a Colle di Valdelsát Poggibonsival összekötő vasúti szakaszt. 1989-ben A. Nardi lovag megvásárolta Schmid örököseitől a a Colle di Valdelsai üveggyárakat, majd 1911-ben továbbértékesítette. 1890-ben megalapították a a Colle di Valdelsai zöldüveg -megmunkáló szövetkezetet, ahol flaskákat, demizsonokat és egyéb, használati tárgykat állítottak elő. Az ezernyolcszázas évek végétől működött a a Colle di Valdelsai Galganetti síküveggyár az úgynevezett “gyáracska”, olaszul Fabbrichina épületében. Negyven alkalmazottal napi ötezer négyzetméter üveget gyártottak ott.

1906-ban Filippo Lepri megvette a a Colle di Valdelsai Fabbrichinát. Jelentős tőkét fektetett be ,  a gyárépületet korszerű gyártósorokkal szereltette fel. Még egy dinamót is üzembe helyezett az elektromos áram előállítására. 1911-ben Filippo Lepri Colle di Valdelsai cége 250 alkalmazottat foglalkoztatott. Termékeik háztartási üvegáru (poharak, üvegek, kancsók stb.), műszaki és tudományos célokat szolgáló üvegtárgyak (pl. kémcsövek, fiolák, fecskendők stb.) és világítótestek (pl. csillárok, lámpatestek, járművek fényszórói stb.) voltak. Filippo Lepri a Colle di Valdelsai gyárát 1914-ben bezárták, de

1921-ben Modesto Boschi iparos újra megnyitotta a Fabbrichinát, majd 1922-ben felépíttette a via dei Fossin az ELSANÁt, így jött létre a 405 férfit és 115 nőt foglalkoztató Colle di Valdelsa-i Modesto Boschi Egyesült Üvegművek. Itt elsősorban háztartási felhasználásra gyártottak üvegtárgyakat, világítótesteket,  a második világháború alatt pedig üveglapokat. Két mester, Nello Cigni és Mario Salvi újító vénájának köszönhetően a húszas években nőalakokat és állatokat ábrázoló üvegszobrocskákat is készítettek Colle di Valdelsában, így jött el a rézkerékkel való üvegmetszés aranykora.

Colle di Valdelsa: az üveggyár válsága

1948-ban a Colle di Valdelsai Boschi üveggyárban 622 alkalmazott dolgozott. 1951-ben a válság miatt 138 alkalmazottat el kellett bocsátani, majd 1953-ban teljesen leállt az üzem. A hajdani Boschi Üveggyár nyomán több kisebb üveggyártó üzem született az évek során (V.A.V., azaz Vetreria Artistica Valdelsana, C.A.L.B., azaz Cristalleria Artistica Lavorazione Brevettata, C.L.V.B., azaz Cooperativa Lavoratori Vetro Bianco, majd collei vállalkozók és üvegműves mesterek újabb üvegműves üzemeket alapítottak  KRISLA, VILCA (1958), SAIV, LAPIANA elnevezésekkel, de ezek közül sajnos egyik sem volt hosszú életű.

Colle di Valdelsa és az ólomkristály

A hatvanas években 7 üveggyártó üzem és 60 kristálycsiszoló üzem működött további műhelyekkel, melyekben az üvegtárgyakat csiszolással, majd savas kezeléssel készítették . 1963-ban a La Piana megkezdte az ólomkristály-előállítást. Az ólomkristályt 1500 fokos kemencében kvarchomokból, marónátronból, káliumból és (legalább 24%) ólom-oxidból állítják elő. Az ólom növeli az üveg sűrűségét, a hőálló képességét, és javítja a fénytörést. Az ólom teszi különlegessé a legértékesebb kristályt a hétköznapi üveggel szemben. Napjainkban az üveget és kristályt előállító üzemek közül a 4 legnagyobb: Colle Vilca, Cristalleria Ceramica Artigiana (C.C.A.), Ducio di Segna, és a RCR Cristalleria Italiana. Napjainkban a Colle di Valdelsai üzemek állítják elő az olasz nemzeti kristályterméknek 95%-át, és a világ kristály-csiszolásának 14%-át.

A kristálykonzorcium

1963-ban az Arnolfo di Cambio kristályüzem bevezette a design-t a collei kristály világába, így született Joe Colombo “Smoke” pohara. 1967-ben a CALB és a La Piana fúziójából létrejött a CALP (Cristalleria Artistica La Piana), mely 1971-ben új épületbe költözött, ahol 10 kemencénél 202 alkalmazott dolgozott. 1994-ben megalapították az ún. kristálykonzorciumot, hogy a Colle di Valdelsai krisálycsiszolás jó hírét világszerte elterjesszék.

Fotók: Colle Vilca

A Colle di Valdelsai kristálymúzeum

2001-ben avatták fel a Colle di Valdelsai kristálymúzeumot a Vetrerie Boschi egykori épületében. A kristálymúzeum címe: Via dei Fossi (ex area-Boschi) Colle di Val d’Elsa (Siena) Nyitvatartás: (Húsvéttől október 31-ig): keddtől vasárnapig és ünnepnapokon 10.30 – 12.30 / 16.00 – 19.30 Hétfőn zárva. Jegyárak: teljes árú jegy: 3 euró, a kedvezményes jegy: 2 euró