Celsa

Celsa

A környék látnivalói közül ki kell emelnünk a Celsa-kastélyt. Ugyan nem számít a felkapott idegenforgalmi látványosságok közé, mégis olasz módra tervezett parkja páratlan élményt nyújt.

A kastély eredetileg egy védelmi erőd volt, amely a Sienai Köztársaságot védelmezte a firenzei terjeszkedési célokkal szemben. Nevét a Celsi család után kapta. A 16. század folyamán Mino Celsi megbízásából Baldassarre Peruzzi építész átalakította a régi kastélyt arisztokratikus rezidenciává. Peruzzi tervei alapján kialakítottak egy köríves kilátót a villa Siena felé eső oldalán, és helyreállították a teraszos falakat is. V. Károly hadserege rombolta le a kastélyt 1554-ben, de a 17. század folyamán helyreállították. Ugyanebben az időben kezdték meg a barokk kert kialakítását, amely végül befejezetlen maradt. A 19. században a villa több módosításon is átesett, amikor a Chigi család neogótikus kastéllyá akarta alakítani.

Az épületet a 20. század elején újították fel, amikor az Aldobrandini család tulajdonába került. A kastély belseje nem látogatható, a tulajdonos családja jelenleg is ott lakik. Kellemes séta során nemcsak a gyönyörű panorámát csodálhatjuk (belátunk Sienába és ellátunk a Monte Amiatáig), hanem ritka növényeket is láthatunk (libanoni cédrus).

 

A kastélyhoz látogatható erdei kápolna és keresztelőkápolna is tartozik. Ingyenesen, idegenvezetővel látogatható, de jó előre, 10-15 nappal a látogatás előtt be kell jelentkezni a tulajdonosok által meghatározott látogatási időpontokra.