Celsa

A környék látnivalói közül ki kell emelnünk a Celsa-kastélyt. Ugyan nem számít a felkapott idegenforgalmi látványosságok közé, mégis olasz módra tervezett parkja páratlan élményt nyújt.

A kastély eredetileg egy védelmi erőd volt, amely a Sienai Köztársaságot védelmezte a firenzei terjeszkedési célokkal szemben. Nevét a Celsi család után kapta. A XVI. sz. folyamán Mino Celsi megbízásából Baldassarre Peruzzi építész átalakította a régi kastélyt arisztokratikus rezidenciává. Peruzzi tervei alapján kialakítottak egy köríves kilátót a villa Siena felé eső oldalán és helyreállították a teraszos falakat is. V. Károly hadserege rombolta le a kastélyt 1554-ben, de a XVII. sz. folyamán helyreállították.

Ugyanebben az időben kezdték meg a Barokk kert kialakítását, amely végül befejezetlenül maradt. A XIX. sz. folyamán a villa több módosításon is átesett, amikor a Chigi család neogótikus kastéllyá akarta alakítani.

Az épületet a XX. század elején újították fel, amikor az Aldobrandini család tulajdonába került. A kastély belseje nem látogatható, a tulajdonos családja jelenleg is ott lakik. Kellemes séta során nemcsak a gyönyörű panorámát csodálhatjuk (belátunk Siénába és ellátunk a Monte Amiataig), hanem ritka növényeket is láthatunk (libanoni cédrus).

A kastélyhoz látogatható erdei kápolna és keresztelőkápolna is tartozik. Ingyenesen, idegenvezetővel látogatható, de jó előre, 10-15 nappal a látogatás előtt be kell jelentkezni a tulajdonosok által meghatározott látogatási időpontokra.

Fotók: Villa Celsa .com