Casole d’Elsa, harmóniában a pezsgés és a nyugalom

Casole d’Elsa, harmóniában a pezsgés és a nyugalom

 

Ha olyan igazi toszkán kisvárost szeretnénk látni, ahol a pezsgő társadalmi élet színtere a középkori jellegzetességeit megtartó városka, akkor látogassunk el Casole d’Elsába. A város modern kori lakói büszkén őrzik a múlt hagyományait.

Célszerű a napot a közelben, Salvatore birtokán való grillezéssel zárni. Ez a program a Vendégházunktól 30 km-re, Casole d’Elsa mellett fekvő birtokon zajlik.

Jelentkezem a grillezésre!       Programismertető             Fotóalbum            Vélemények

Érdemes egy sétát tenni a gyönyörű Casole d’Elsában, ahonnan   pazar kilátás nyílik a toszkán lankákra, a dimbes-dombos, ciprussoros, olajfás, erdős-mezős zöld-sárga tájra. Ha a Casole d’Elsa városába felvivő lift felső szintje előtt kialakított kilátóról kinézünk, a híres fafaragó művész, Salvatore birtokát is láthatjuk.

Casole d’Elsa csodálatos, kanyargós, terrakotta színű utcáit a színes virágok és a kiteregetett száradó ruhák színei teszik változatossá, élővé, elevenné, jelzik, hogy a település nem (csak) múlt, hanem jelenleg is élhető, praktikus célokat is szolgáló toszkán valóság.

Casole d’Elsa: a dombtetőn épült város

A város fekvése kedvező: Colle di Val d’Elsa (15 km), San Gimignano (25 km) és Volterra (25 km) is elérhető közelségben van. Tengerszint feletti magassága 417 m, lakossága a közigazgatásilag Casole d’Elsához tartozó településekkel együtt mintegy négyezer fő. Casole d’Elsa már az etruszkok korában lakott település volt. 1200 körül a volterrai püspökség fennhatósága alá tartozott. A várost hosszú időn át Volterra és Firenze is követelte, végül Siena uralma alá került. Ebben az időszakban Siena erősítette meg Casole d’Elsa városfalát.

A kőfallal körülvett városrész alaprajza körte formájú, nagyjából  130 m széles, 420 m hosszú. A kőből épült városfal egyes szakaszai Casole d’Elsa körül mindmáig láthatóak. A kőfalon belül széles főutca kötötte össze a mára már nem látható két városkaput: a déli Rivellino-kaput, amely a második világháború során semmisült meg, bombatalálat érte, és az északi Frati-kaput.

Prétorok háza Fotó: Cherubini

A történelmi épületek közül ma is látható a prétorok háza (Palazzo Pretorio), a Casolani-Berlinghieri-Scheggi-palota, a Santa Maria Assunta-templom, a Szent Miklós- és a Szent Péter-templom. A város egyik legrégebbi épülete az erőd, amely ma az önkormányzatnak ad otthont.

Palio, Casole d’Elsa, Toszkána

Casole d’Elsa palióját minden évben július második vasárnapján rendezik meg Szent Izidor tiszteletére. A palio olyan lovasverseny Casole d’Elsában, melynek során a lovasok szőrén ülik meg a lovat. A palio pályáját évente csak egyszer használják, kizárólag erre a célra készült. Casole d’Elsában a palio egyenes, meredeken emelkedő, döngölt földes pályán megrendezett verseny, így tehát lónak és lovasnak egyaránt nehéz terep.

A körkörös pályájú sienai paliótól eltérően Casole d’Elsában a palio hosszanti, azaz római típusú, tehát a rajt és a cél különbözik.

Casole d’Elsa palióján is a sienai palióhoz hasonlóan a városrészek (contrade) versenyeznek egymással: Rivellino, Pievalle, Casole Campagna, Il Merlo, Cavallano és Monteguidi. A palio előtti héten az egyes városrészekhez tartozó családok közös vacsorát szerveznek, majd  az ünneplés folytatódik a paliót követő héten is a korhű ruhákba öltözött győztes csapat dobos felvonulásával,  további közös étkezésekkel, társasági eseményekkel.

Élő Betlehem

A palión kívül is sok kulturális esemény zajlik Casole d’Elsa városában egész évben, melyek egy részét a néphagyomány inspirálja, de vallási ihletésű események is bőven akadnak. Izgalmas és hangulatos a kétévente a karácsonyi időszakban megrendezésre kerülő kiállítás a városháza előtti téren, az élő betlehem, melynek során a kiállított, házilag, kézzel készült betlehemeket tekinthetik meg a látogatók.

Ünnepek a környéken

A közeli Pievescolában évről évre megrendezik a gomba ünnepét. Kézművesvásárt rendeznek, a helyi tánciskola bemutatója keretében a játszótér és a focipálya táncteremmé alakul. Két hétig lehet esténként a szabadban gombaételeket kóstolni, ízlelgetni, az esemény csúcspontja pedig az ünnep utolsó napja előtti este. Vasárnap veteránautó-felvonulás és kerékpárverseny, valamint quad-bemutató zárja a rendezvénysorozatot.

Mensano az őszi időszakban szüreti mulatságot rendez. Ilyenkor a szőlőszüret tiszteletére feldíszítik ezt a kis toszkán falut, ami külön bájt kölcsönöz az amúgy is nagyon hangulatos Mensanónak.

 

Fotó: Cherubini , Alberto da Siena, Tassy István

Jelentkezem a grillezésre! Programismertető Fotóalbum Vélemények