Casole d’Elsa, harmóniában a pezsgés és a nyugalom

 

Ha igazi toszkán kisvárost szeretnénk látni, ahol a pezsgő társadalmi élet színtere a középkori jellegzetességeit megtartó toszkán városka, melynek modern kori lakói büszkén őrzik a múlt hagyományait, akkor látogassunk el Casole d'Elsába.

Célszerű a napot a közelben, Salvatore birtokán való grillezéssel zárni. Ez a program a Vendégházunktól 30 km-re, Casole d'Elsa mellett fekvő birtokon zajlik.

Jelentkezem a grillezésre!       Programismertető             Fotóalbum            Vélemények

 A grillezés előtt érdemes egy sétát tenni a gyönyörű Casole d'Elsa városkában. Casole d'Elsa városkájából pazar kilátás nyílik a toszkán lankákra, a dimbes-dombos, ciprussoros, olajfás, erdős-mezős zöld-sárga tájra. Ha a Casole d'Elsa városába felvivő lift felső szintje előtt kialakított kilátóról kinézünk, vendéglátónk, Salvatore birtokát is láthatjuk.

Casole d'Elsa csodálatos, kanyargós terrakotta színű utcáit a színes virágok és a kiteregetett száradó ruhák színei teszik változatossá, élővé, elevenné, jelzik, hogy Casole d'Elsa nem (csak) múlt, hanem jelenleg is használatban lévő, praktikus célokat is szolgáló toszkán valóság.

Casole d'Elsa: a dombtetőn épült város.

Fekvése kedvező: Colle di Val d'Elsa (15 km), San Gimignano (25 km) és Volterra (25 km) is elérhető közelségben van. Tengerszint feletti magassága 417 m, lakossága a közigazgatásilag Casole d'Elsához tartozó településekkel együtt mintegy négyezer fő. Casole d'Elsa már az etruszkok korában lakott település volt. 1200 körül a Volterrai Püspökség fennhatósága alá tartozott. Casole d'Elsa városát hosszú időn át Volterra és Firenze is követelte, végül Siena uralma alá került. Ebben az időszakban, Siena erősítette meg Casole d'Elsa városfalát.

A kőfallal körülvett városrész alaprajza körte formájú, területe 130 m széles, 420 m hosszú. A kőből épült városfal egyes szakaszai Casole d'Elsa körül mindmáig láthatóak. A kőfalon belül széles főutca kötötte össze a mára már nem látható két városkaput: a déli Rivellino Kaput, amely a Második Világháború során semmisült meg, ugyanis bombatalálat érte, és az északi Frati Kaput. Prétorok Háza Fotó: Cherubini A történelmi épületek közül ma is látható a Prétorok Háza (Palazzo Pretorio), a Casolani-Berlinghieri-Scheggi Palota, a Santa Maria Assunta Collegiata, a Szent Miklós és a Szent Péter templom. A város egyik legrégebbi épülete az Erőd, amely ma az Önkormányzatnak ad otthont.

Palio, Casole d'Elsa, Toszkána

Casole d'Elsa palióját minden évben július második vasárnapján rendezik meg Szent Izidor tiszteletére. A palio olyan lovasverseny Casole d'Elsában, melynek során a lovasok szőrén ülik meg a lovat. A palio pályáját évente csak egyszer használják, kizárólag erre a célra készült. Casole d'Elsában a palio egyenes, meredeken emelkedő, döngölt földes pályán megrendezett verseny, így tehát lónak és lovasnak egyaránt nehéz terep.

A körkörös pályájú sienai páliótól eltérően Casole d'Elsában a pálió hosszanti, azaz római típusú, tehát a rajt és a cél különbözik.

Casole d'Elsa palióján is, a sienai palióhoz hasonlóan, a városrészek, azaz "contrada"-k versenyeznek egymással: Rivellino, Pievalle, Casole Campagna, Il Merlo, Cavallano és Monteguidi. A palio előtti héten a "contrada"-k, azaz az egyes városrészekhez tartozó családok közös vacsorát szerveznek, és az ünneplés folytatódik a paliót követő héten is a korhű ruhákba öltözött győztes csapat dobos felvonulásával, és további közös étkezésekkel, társasági eseményekkel.

 

Élő Betlehem

A palión kívül is sok kultúrális esemény zajlik Casole d'Elsa városában egész évben, melyek egy részét a néphagyomány inspirálja, de vallási ihletésű események is bőven akadnak. Izgalmas és hangulatos a kétévente a karácsonyi időszakban megrendezésre kerülő kiállítás a Városháza előtti téren, az Élő Betlehem, melynek során a kiállított házilag, kézzel készült betlehemeket tekinthetik meg a látogatók.

Ünnepek a környéken

A közeli Pievescolában évről évre megrendezik a gomba ünnepét: kézműves vásárt rendeznek, a helyi tánciskola bemutatója keretében a játszótér és a focipálya táncteremmé alakul. Két hétig lehet esténként a szabadban gombaételeket ebédelni ill. vacsorázni, az esemény csúcspontja pedig az ünnep utolsó napja előtti este. Vasárnap veteránautó-felvonulás és kerékpárverseny, valamint quad-bemutató zárja a rendezvénysorozatot. Mensano az őszi időszakban szüreti mulatságot rendez. Ilyenkor a szőlőszüret tiszteletére feldíszítik ezt a kis toszkán falut, ami külön bájt kölcsönöz az amúgy is nagyon hangulatos Mensanónak.

Fotó: Cherubini , Alberto da Siena, Tassy István

Jelentkezem a grillezésre! Programismertető Fotóalbum Vélemények