Cortona, Toszkána

Cortona és a beef steak ünnepe

Augusztus 13-15. között a cortonai bifszték-fesztiválon dolgoztam. Ez a rendezvény nagyon komoly hagyományokkal rendelkezik (mint minden itt Toszkánában): idén 53 éve, hogy minden nyáron megrendezésre kerül Cortonában, ebben a hangulatos toszkán kisvárosban.

Cortonában, a Giardini del Parterre nevű árnyas parkban hatalmas sátrakat álllítanak fel, és faszénen grillezik a bifsztéket. Remek a hangulat, a panorámás park különleges helyszín, csodaszép a díszlet. Az árnyas fák nagyon klassz védelmet adnak a nap és az eső elől. Cortona közönsége kellemes társaság.

A cortonai bifszték-fesztivál hivatalosan, a plakátok szerint aug. 13-15-ig, naponta 17-24 óráig tart. 13-án, hétfőn 17 órakor persze még semmi nem volt készen.

Olasz mentalitás amerikai szemmel

Megjelent egy hatvan-hetven év körüli amerikai hölgy, és jegyet akart venni a vacsorához. Igazság szerint már 17.40 volt. Azt mondták neki a szervezők: "Elnézést, kicsit késésben vagyunk, akár adhatunk is Önnek most jegyet, de ettől még nem lesz hamarabb a vacsora, ugyanis még a tüzet se gyújtottuk meg." Erre a hölgy mondogatni kezdte, hogy "De kérem, a plakátokon 17 óra áll, és az már elmúlt, akkor hazudtak?" 
Hallottam ezt a beszélgetést, és elgondolkodtam rajta. Mivel már én is felvettem az olaszos munkatempót, éppen ráértem, úgyhogy odamentem egy kicsit beszélgetni a hölggyel. Már sokadszorra tölti itt Toszkánában a nyaralását, csodálja a toszkán tájat, a toszkán ízlést, a toszkán művészetet. De mit értett meg Toscana és az olaszok mentalitásából? Ő olyan világban él Amerikában, ahol megszokhatta, hogy a dolgok működnek. Ha 17 óra van kiírva, az 17 órát jelent. Itt, Toszkánában, a mediterrán kultúrában ebben nem lehetünk biztosak. Egyébként is abszurd 17.40-kor vacsoráért pattogni, olyan, mint kecsapot kérni a pizzához, vagy egymáshoz nem illő színű ruhákba öltözni.
Toscana jellegzetessége, hogy sokkal rugalmasabbak az emberek a saját ígéreteiket illetően, és nagy megértéssel viszonyulnak a nekik tett ígéretekhez.
Frances Mayes is részletesen beszámol a cortonai beef steak fesztiválról Napsütötte Toszkána című könyvében, ő persze az amerikai túrista szemszögéből közelíti meg a témát.

Fotók: Cortonaweb, O. Arranz