Certaldo, Boccaccio szülőhelye

Certaldo, lo Sbarazzo, télvégi kiárusítás és kézművesvásár

Ma Certaldo-ban, Boccaccio szülőfalujában jártunk. Certaldo két városrészből áll, a gyönyörű, festői Certaldo Alto-ból, és a valódi ma is használt Certaldo Basso-ból. Ha az ember megérkezik Certaldo Basso főterére, a Piazza Boccaccio-ra, akkor siklóval fel tud menni kb. 1 euróért Certaldo Alto-ba, ahonnan tiszta időben belátni az egész környéket, de maga a városka is nagyon nagyon hangulatos, nyáron tele van virággal.
Ma a siklót pótlóbuszok helyettesítették, és nagyon felhős idő volt. Ma a Lo Sbarazzo nevű kirakodóvásár volt, a boltok kiárusították a téli árukészletet, de nem csak a ruhaboltok, hanem minden bolt, még a háztartási eszközöket, gyönyörű porcelántányérokat, lakberendezési cikkeket is kipakolták a boltok elé sátrakba, és fillérekért árulták. 

A főtéren, a Piazza Boccaccio-n pedig kézműves vásár volt, egy nagy sátorban logikai és ügyességi társasjátékokat lehetett játszani, a sátor előtt egy nagy gumiszőnyeg volt, amin felnőttek és gyerekek együtt építettek fa építőkockákból várakat. A téren a többi kézművest is munka közben lehetett látni: volt, aki köveket festett úgy, hogy teljesen élethű tárgyaknak néztek ki, mikor készen lettek, egy bácsi fa pörgettyűket készített, csiszolókoronggal lecsiszolta, aztán festékkel megfestette, kifúrta, stb. A lufiárus néni a tér másik felén fapajzsokra és kardokra pingált címereket.

A főtéren található Dolci Follie nevű cukrászdában a környék legfinomabb sütijeit lehet kapni, de sajnos a mosdó takarítását teljesen elhanyagolták. Nagyon finom kávét főztek a BAR Italia-ban, bár nem a főtéren, hanem a via 2 Giugno elején van, de nagyon tiszta a mosdó, és kifejezetten kedves a kiszolgálás. Itt ebédelni is lehet, és bár nagyon jól főznek, itt mégis sokkal kevesebbe kerül az ebéd, mint Certaldo Alto elegáns éttermeiben, hiszen ez a hely elsősorban a helyiek kedvence, és csak másodsorban a túristákból él.

Délután a farsangi jelmezbe öltözött gyerekek sokasága vonult fel a belvárosban, és őket a rezesbanda kisérte. Mentek utánuk, és fújták… A gyerekek meg szórták, szórták a konfettiket. Aztán eleredt az eső. Először még csak szemerkélt, de aztán úgy 6 óra felé véget vetett az ünneplésnek.


Mindenki hazaindult, vacsorára kényelmesen hazaértünk Ampugnano-ba. Még most is esik kint, de itt bent jó meleg van, a kandallóban pattog a tűz…