A toszkán táj és a környék: a Toszkána Vendégház közvetlen környezete

Vendégházunk Toscanában, Ampugnano nevű faluban található, ami közigazgatásilag Sovicille Önkormányzat területéhez tartozik. Sovicille kb. 10 km-re Siena városától található, nyugati irányban, azaz a Massa Marittima és Follonica felé vezető út közelében. Toszkánában a Sovicillei Önkormányzat területéhez tartozik a legtöbb középkori falu (55 db). Sok ezek közül a toszkán faluk közül mindmáig szinte érintetlenül fennmaradt, persze a vizet, villanyt, gázt, telefont, no meg az internetet azért bevezették.

Az érintetlenségre egy másik tipikus példa a Palazzaccio di Toiano, egy középkori toszkán épület. Toscanában gyakran olyan érzésünk van, mintha megállt volna az idő: az olyan kis falukban, mint Tonni, Toiano, Stigliano, Torri vagy Tegoia. A körzet legnépesebb toszkán falui: San Rocco a Pilli és Rosia. A XV. század végén itt, egy festői kis toszkán faluban, Ancaianóban született az olasz reneszánsz egyik legnagyobb festője és építésze, Baldassarre Tommaso Peruzzi. A XVII. században épült Ancaiano temploma, és a Villa di Cetinale, ezt követően további villák épültek: Toiano, Sovicille, San Rocco a Pilli és Ucciano területén, ezek a toszkán villák ma többségükben magán kézben vannak.

Sovicille Önkormányzathoz tartozó területek tengerszint feletti magassága 200 és 618 m között változik, teljes területe 14.376 hektár, ezzel a járás 36 önkormányzata közül az egyik legkiterjedtebb. A Sovicillei Önkormányzathoz tartozó terület az ún. Montagnola Senese (Sienai-hegység) és a Merse folyó völgye között helyezkedik el. A toszkán táj itt rendkívül változatos: a dombos vidéken, mely a Régi Sienai Domb (Poggio di Siena Vecchia) és a Kistorony Domb (Poggio la Torretta) között fekszik, erdős, de az Ampugnano és Orgia közötti sík vidéken pedig szorgalmasan művelt terület.

Sovicille maga gyönyörű zegzugos, hangulatos, sikátoros kis falu. A környék közigazgatási központja, azaz az Önkormányzat gyönyörű épülete a főtéren, a piazza Marconin látható. I. sz. 1000 körül alapították, tehát körülbelül ezer éves múltra tekint vissza. Sovicille megőrizte az ellipszis alakú településformát, ahol a legfontosabb középületek a térre néznek. Ma egyedül a templom működik az eredeti rendeltetésének megfelelően, de ismert még néhány további épület eredeti rendeltetése is. Sovicillében a főteret két utcácskán keresztül lehet megközelíteni, ezek: a Via Stretta és a via Roma. A via Roma valószínűleg azért annyira kanyargós, mert a régi városfalra épültek az utcát alkotó épületek. Ma a városfal nyomai legjobban a Via Roma 27-es számú háznál láthatóak. Sovicille egyik legszebb épülete a Lechner-villa, a hozzá tartozó lépcsősorral és a kerttel.

Ampugnano közvetlen környezetében is rengeteg látnivalót találunk így számos kerékpár- és gyalogtúra-útvonal kiindulópontja lehet vendégházunk. Lovaglásra, sőt sétarepülésre és ejtőernyőzésre is van lehetőség. A közeli folyó romantikus, erdei szakasza fürdőzésre is kiválóan alkalmas.