A toszkán táj és a környék: a Toszkána Vendégház közvetlen környezete

Vendégházunk Toszkánában az Ampugnano nevű faluban található, ami közigazgatásilag Sovicille területéhez tartozik. Sovicille kb. 10 km-re Sienától nyugati irányban, azaz a Massa Marittima és Follonica felé vezető út közelében van. Toszkánában a sovicillei területhez tartozik a legtöbb középkori falu (55 db). Sok ezek közül mindmáig szinte érintetlenül fennmaradt, persze a vizet, villanyt, gázt, telefont, és az internetet bevezették.

Az érintetlenségre jó példa a Palazzaccio di Toiano, egy középkori toszkán épület. Toszkánában gyakran olyan érzésünk van, mintha megállt volna az idő az olyan kis falvakban, mint Tonni, Toiano, Stigliano, Torri vagy Tegoia. A körzet legnépesebb falui: San Rocco a Pilli és Rosia. A 15. század végén itt, egy festői kis faluban, Ancaianóban született az olasz reneszánsz egyik legnagyobb festője és építésze, Baldassarre Tommaso Peruzzi. A 17. században épült Ancaiano temploma, és a Villa di Cetinale, ezt követően további villák épültek Toiano, Sovicille, San Rocco a Pilli és Ucciano területén, ezek ma többségükben magánkézben vannak.

 

Sovicille környékén táj rendkívül változatos: a dombos vidéken erdős, az Ampugnano és Rosia közötti sík vidék pedig gondosan művelt terület.

Sovicille

 

Sovicille gyönyörű zegzugos, hangulatos, sikátoros kis falu. A környék közigazgatási központja, azaz az önkormányzat gyönyörű épülete a főtéren, a piazza Marconin látható. Kr. u. 1000 körül alapították, tehát körülbelül ezer éves múltra tekint vissza. Sovicille megőrizte az ellipszis alakú településformát, ahol a legfontosabb középületek a térre néznek. Ma egyedül a templom működik az eredeti rendeltetésének megfelelően, de ismert még néhány további épület eredeti rendeltetése is. Sovicillében a főteret két utcácskán keresztül lehet megközelíteni. Ezek a Via Stretta és a via Roma. A via Roma valószínűleg azért annyira kanyargós, mert a régi városfalra épültek az utcát alkotó épületek. Ma a városfal nyomai legjobban a Via Roma 27-es számú háznál láthatóak. Sovicille egyik legszebb épülete a Lechner-villa a hozzá tartozó lépcsősorral és a kerttel.