A sienai Zsinagóga, azaz a Sinagoga di Siena

A sienai zsidóság története

A sienai zsidóság Toszkána egyik legrégebbi zsidó közössége. Az első írásos emlékek 1229-ből származnak. Ezt követően a sienai olasz zsidókhoz Spanyolországból és Észak-Európából érkező zsidó családok csatlakoztak. Az alapvetően békés helyzet a XV. sz.-ban fordult rosszabbra, amikor részben Bernardino da Feltre prédikációi következtében a sienai zsidóknak 1493-tól megkülönböztető jelzést kellett viselniük.

A sienai zsidók mintegy 350 éven keresztül a számukra szinte egyetlen megengedett foglalkozásként virágzó banki tevékenységet folytattak, ezt az 1471-es sienai bankalapítás sem zavarta meg. Az 1555-ben kiadott pápai bulla megszigorította a középkori zsidótörvényeket. Cosimo de'Medici a pápai bulla útmutatásai nyomán 1571-ben elrendelte, hogy a sienai zsidók csak Siena város számukra kijelölt részén lakjanak, a Piazza del Campo közelében,a via Salicotto és a via San Martino által határolt területen, ahol a via delle Scotte, a vicolo del Luparello és a vicolo del Realto találkozik. A sienai gettó 1859-ig működött. A gettó időszakában épült fel a Sienai Zsinagóga.

A francia megszállás a sienai zsidó közösség számára jelentős fordulatot hozott: a francia népbiztos, Abram 1799. március 29-én a sienai zsidókat teljes jogú polgároknak ismerte el,és az egyenlőség jelképeként a sienai gettó kapuit elégették siena főterén, a Piazza del Campón. Sajnos néhány héttel később azonban a Viva Maria antijakobinus és franciaellenes mozgalom követői, akik Siena városát átmenetileg felszabadították a francia megszállás alól, elkövették a Holokoauszt előtti egyetlen súlyos és erőszakos támadást a sienai zsidóság ellen. 1799. június 28-án az erőszakos pogrom a sienai gettó épületeiben súlyos károkat okozott, valamint 19 zsidó származású sienai polgár erőszakos halálát is. A Piazza del Campón rakott máglyán, melyet a Viva Maria mozgalom követői azzal szabadság fájával gyújtottak meg, amit a franciák előzőleg a francia forradalom jelképéül a Piazza del Campón állítottak, 13 sienai zsidó polgárt elevenen égettek el. A franciák visszatérésükkor visszaadták ugyan a zsidók szabadságát, de ez a véres epizód a sienai zsidóságot nagyon megviselte.

1935 körül, a fasizmus idején a sienai gettó területét "városrendezésnek" vetették alá, mely inkább volt rombolás, mint rendezés, de az eredeti sienai gettó sok épülete és a sienai gettót átszelő utcák nevei ma is az eredetiek. A második világháború alatt 14 zsidó származású sienai polgárt deportáltak és öltek meg a náci haláltáborokban.

Fotók: wikipedia

Siena Zsinagógája

Toszkána egyik legrégebbi zsidó közösségének gyönyörűen felújított zsinagógája Sienában van. Siena Zsinagógáját 1756-ban a kor divatos firenzei építésze, Giuseppe del Rosso tervei alapján építették neoklasszicista és rokokó stílusban. Sienára (és Toszkánára) nem jellemző a neoklacciszista építészeti stílus. A Zsinagóga a toszkán város, Siena történelmi belvárosában található, a vicolo delle Scotte utcájában. A gettó-zsinagógákra jellemző módon Sienában is a Zsinagóga egyszerű, kívülről szinte jellegtelen épületét belül gazdagon díszítettség ellenpontozza. Siena Zsinagógája tehát különleges, mert Toszkána igen kevés rokokó stílusú épületének jeles képviselője.

Siena Zsinagógájának külső homlokzata egyszerű, szinte jellegtelen. A Sienai Zsinagóga bejárata mellett márványtábla őrzi a sienai deportáltak emlékét. A Sienai Zsinagógával szemben az egykori gettó ivóvízforrása található, a kutat eredetileg a vízre mutató Mózes szobra díszítette, melyet Jacopo della Quercia sienai szobrásznak tulajdonítanak. A szobrot 1875-ben eltávolították, mert a lengyel zsidók kifogásolták, hogy a szobor megszegi az ábrázolási tilalmat. A szobor először a Sienai Dóm Múzeumába került, majd a Sienai Városháza múzeumába, ahol mindmáig őrzik.

A külső homlokzat dísztelenségének ellenpontozásaként a Sienai Zsinagóga elegáns belső tere gazdagon díszített. A téglalap alakú főterem két oldalán helyezkednek el a padsorok, középen pedig az emelvény. Kilenc darab tízágú XVIII. sz.-i gyertyatartó díszíti. A nők számára fenntartott külön imahely a felső szinten található, egy rácsszerű térelválasztóval szeparált balkon, melyet ma már nem az eredeti rendeltetésének megfelelően használnak, hanem egy kiállításnak ad otthont: a Sienai Zsinagóga felső szintjén rövid kiállítást tekinthetünk meg, mely olasz és angol nyelven a Siena városában mintegy 700 éve élő zsidó közösség életének fontosabb állomásairól számol be.

Az emelvény mögötti falon neoklasszicista sítlusú, gazdagon díszített ablakok három boltívben helyezkednek el. A mennyezeten fehér és kék stukkók a törvény tábláit ábrázolják. Sienában a Zsinagógában értékes műkincseket őriznek: köztük a firenzei nemesi család, a Guadagni család műhelyéből származó rituális ezüstneműt, valamint ritka és értékes kelméket, az ún. indiánereket.

A Sienai Zsinagóga különleges műtárgya a tágas előtér bal oldalán található, Illés széke, melyet Nissim rabbi 1860-ban ajándékozott a közösségnek. A különleges fa széket a körülmetélésről szóló idézetek intarziái díszítik, hiszen maga a szék is a körülmetélés szertartásához készült.

Fotók: BBuono

A sienai zsidó templommal szemben találjuk a Gettó Kútját, amit Siena lakói a mai napig ezzel a névvel illetnek, mely a via degli Archi falába bevésve látható.

Siena kezdetektől a mai napig működő, több, mint 500 éves izraelita temetője a Siena, via del Linaiolo 19. szám alatt található.