A sienai Városháza, a Palazzo Pubblico di Siena, más néven Palazzo Comunale di Siena

Siena Városháza története

A sienai Piazza del Campo leghangsúlyosabb épülete a Palazzo Pubblico di Siena, azaz a sienai Városháza, mely látványosan lezárja a völgy felé a teret. A sienai Piazza del Campo-n minden vizuális vonal a Városháza, azaz a Palazzo Pubblico felé tart: a lejtők, a lépcsők, az épületek vonalai, és a padlózat vonalai is, ezzel különleges hangsúlyt adva a sienai Városháza, azaz a Palazzo Pubblico di Siena épületének, és ezzel is jól kifejezi Siena lakóiak tiszteletét városuk és annak közintézményei iránt.

Siena konzuli tanácsa 1270 előtt, a Huszonnégyek Tanácsának kormányzása idején a San Pellegrino templom kúriájában ülésezett. A Harang Tanácsa nemesekből állt, és azért kapta ezt a nevet, mert a Minganelli család egyik tornyának nagyharangja megszólalása jelezte az üléseik kezdetét, melyek helyszíne a mai via Banchi di Sopra 15. szám alatt volt.

Az arisztokratikus városvezetés bukása után Sienában a sienai Kilencek Tanácsának kormányzása következett (1287-1355). A sienai Kilencek Tanácsa idején került szóba először az a terv, hogy a sienai városvezetés számára egy állandó, semleges székhelyet építsenek, a Siena főterét megosztó fal vonalában. Az ezerkétszázas évek végén elkezdődött a sienai Piazza del Campo magánépületeinek állami felvásárlása, és az ezerháromszázas évek elején pedig nekiláttak a főépület, a kápolna és a vámépület bővítésének. A sienai Városháza, azaz a Palazzo Pubblico di Siena 1298 és 1310 között épült. A sienai Palazzo Pubblico-t, azaz a sienai Városházát végül a Sienai Köztársaság idején a Siena városát vezető Konzuli Tanács építtette, hogy székhelyül szolgáljon a sienai Kilencek Tanácsának.

A sienai Városháza építőanyagául nem használtak követ, hanem téglából építették, a fehér építészeti elemek anyaga pedig a márvány. Minden ablak csúcsíves keretbe van foglalva. A falcsipkézet paralelepipedon alakú, ún. guelf típusú. A Sienai Városháza és a Torre del Mangia látogatható, naponta 10 és 19 óra között, a belépőjegy ára fejenként 13 euró.

Fotók: Benjamin Templar1307