A sienai Városháza, a Palazzo Pubblico di Siena, más néven Palazzo Comunale di Siena

A sienai Városháza, a Palazzo Pubblico di Siena, más néven Palazzo Comunale di Siena

Siena Városháza története

 A  piazza del Campo leghangsúlyosabb épülete a Palazzo Pubblico di Siena, azaz a városháza, mely látványosan lezárja a völgy felé a teret. A téren minden vizuális vonal a városháza felé tart: a lejtők, a lépcsők, az épületek vonalai és a padlózat vonalai is, ezzel különleges hangsúlyt adva a városháza épületének, és ezzel is jól kifejezi a  lakosság tiszteletét városuk és annak közintézményei iránt.

Siena konzuli tanácsa 1270 előtt, a huszonnégyek tanácsának kormányzása idején a San Pellegrino-templom kúriájában ülésezett. A harang tanácsa nemesekből állt, és azért kapta ezt a nevet, mert a Minganelli család egyik tornyának nagyharangja megszólalása jelezte az üléseik kezdetét, melyek helyszíne a mai via Banchi di Sopra 15. szám alatt volt.

Az arisztokratikus városvezetés bukása után a sienai kilencek tanácsának kormányzása következett (1287-1355). A kilencek tanácsa idején került szóba először az a terv, hogy a sienai városvezetés számára egy állandó, semleges székhelyet építsenek a Siena főterét megosztó fal vonalában. Az 1200-as évek végén elkezdődött a piazza del Campo magánépületeinek állami felvásárlása,  az  1300-as évek elején pedig nekiláttak a főépület, a kápolna és a vámépület bővítésének. A  városháza 1298 és 1310 között épült. A Palazzo Pubblicót, azaz a sienai városházát végül a Sienai Köztársaság idején a várost vezető konzuli tanács építtette, hogy székhelyül szolgáljon a kilencek tanácsának.

A városháza építőanyagául nem használtak követ, hanem téglából építették, a fehér építészeti elemek anyaga pedig a márvány. Minden ablaka csúcsíves keretű, a falcsipkézet paralelepipedon alakú, ún. gvelf típusú. A városháza és a Torre del Mangia  naponta 10 és 19 óra között látogatható, a belépőjegy fejenként 13 euró, és előre nem foglalható.

Fotók: Benjamin Templar1307